Реклама / Ads
0| 22811 |06.03.2022 НОВИНИ

Тайните договорки от срещата Нафтали Бенет – Владимир Путин

.
Нафтали Бенет
Какво са говорили три часа руският президент Владимир Путин и израелският премиер Нафтали Бенет остава тайна. Официалната информация е, че темата е била войната в Украйна. Израел е настоял за хуманитарни коридори за извеждане на украински евреи към Тел Авив.
 

Самото пътуване до Москва поражда различни теории, включително и конспиративни. Първото основание за това е пътуването на малката делегация със самолет, ползван предимно от специалните служби. Освен това полета и срещата в Русия се случват по време на шабат, което се случва изключително рядко и само в екстремни ситуации.

 

Както съобщават медиите в Израел, министър-председателят е бил придружен в пътуването от министъра на строителството Зеев Елкин, ръководителя на Съвета за национална сигурност Еял Хулата, съветника по външната политика Шимрит Меир и прессекретаря Матан Сиди. На самата среща присъства само Зеев Елкин, който е превеждал.

 

Срещата в Москва се е подготвяла няколко дни и се провела с одобрението на САЩ. Според портала Walla на 4 март Бенет разговарял дълго със съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

Срещата в Москва е била консултирана и със знанието на Германия, Франция и Украйна. Според "Кан", Киев приветства възможността за израелско посредничество. „Радваме се, че е постигнат напредък“, реагира украинското ръководство.

Турският президент Ердоган също е бил уведомен, тъй като израелският самолет е минал през турското въздушно пространство, което е затворено за полети към Москва.

 

Срещата между Путин и Бенет продължила три часа. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков основната тема на разговорите е ситуацията в Украйна.

Според израелски източници обаче в преговорите са засегнати и темите за Иран и свободата на действие на израелските ВВС ЦАХАЛ в Сирия. Позицията на евреите и еврейските общности беше обсъдена във връзка с войната в Украйна. Според някои медии по време на срещата Бенет е поискал създаването на няколко "хуманитарни коридора" за евакуация на евреи от зоната на военни действия и за по-нататъшното им репатриране. Детайли обаче не се разкриват.

Веднага след срещата с президента на Русия премиерът Нафтали Бенет разговаря с президента на Украйна Владимир Зеленски. По-късно Зеленски потвърди в своя Twitter, че израелският премиер Нафтали Бенет му се е обадил след среща с Владимир Путин. „Продължаваме диалога“, написа Зеленски.

 

От Москва Бенет замина за Германия, за да се срещне с канцлера Олаф Шолц, който само преди няколко дни беше на официално посещение в Израел. Предполага се, че става дума за продължаване на посредническата мисия на премиера.

От офиса на френския президент Еманюел Макрон потвърдиха, че преди срещата между израелския премиер Нафтали Бенет и руския президент Владимир Путин Бенет е провел телефонен разговор с Макрон. Не беше изключено Бенет да пътува от Берлин до Париж, за да се срещне с Макрон. Но сутринта на 6 март Бенет се завърнал в Израел. Той обявил, че в неделя свиква извънредно заседание на правителството.

 

Израелски източници смятат, че на Путин са направени предложения, които дават възможност на Кремъл да се измъкне със запазване на достойнството от агресията в Украйна. При определени условия. До дни се очаква Москва да отговори дали приема този вариант, което означава спиране на военните действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10331 |02.03.2022 Тайните служби на САЩ: Путин е в изолация и реагира с необуздана ярост спрямо близкото си обкръжение . 0| 3183 |28.02.2022 Украинската делегация пристигна за срещата с руските представители . 14| 4360 |14.02.2022 Politico: Срещата на Шолц с Путин може да е последната . 4| 3060 |07.02.2022 Преди срещата с Путин: Макрон е „оптимист, но не вярва в чудеса“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads