Реклама / Ads

29| 9153 |07.11.2021 НОВИНИ

Такева нахока Кацаров: Наложихте образователен локдаун!

.
Янка Такева, Стойчо Кацаров
Уважаеми г-н Министър на здравеопазването, Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца. Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

Това зоват от Националния съвет на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“в позиция след проведено заседание за обсъждане възможността за работа на образователната система в условия на висока заболеваемост.

 

В нея се отбелязва, че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап и заявяват, че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца. Те са недоволни, че Министерството на здравеопазването е подменило препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип „близалка“ и пишат, че основна пречка е условието на производителя на сегашните тестовете те да се правят на гладно и жадно.

 

„Голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 часа би нарушила грубо здравословния им режим/от което следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици“, се казва още в позицията.

 

Сред останалите притеснения на синдиката е, че един-двама учители не могат да тестват учениците два пъти седмично в рамките на 30 минути. За тестването на 20 – 25 деца са нужни не по-малко от 4 – 5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок; и още - учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия.

 

От Синдиката в Образованието настояват Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че теста е негативен.

 

Участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогически специалисти в образователните институции! Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката.


Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката, Академик Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10.11. 2021г.

 

Уважаеми г-н Министър на здравеопазването, Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца.

 

Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

 

При липсата на реакция от Министерство на здравеопазването, Синдикат „Образование“ ще поиска оставката на министъра на здравеопазването - Стойчо Кацаров и на премиера на служебното правителство, пише в заключението на позицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 26| 3330 |05.11.2021 Кацаров: Доставен е препарат за Covid лечение с моноклонални антитела . 11| 2671 |05.11.2021 Кацаров: Над 200 хиляди са се ваксинирали с първа доза след въвеждането на зеления сертификат . 26| 4266 |05.11.2021 Министър Стойчо Кацаров: Това е повече от здравна криза, най-тежката, най-продължителна . 29| 11927 |02.11.2021 ”Обединителят” Борисов бесен на Радев и Кацаров: Виете като ранени чакали!
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ