Реклама / Ads
8| 5102 |22.03.2012 НОВИНИ

Такситата излизат на протест

.
Национален протест на таксиментровите шофори стартира в София днес. Преди около час и половина започна протестното шествие на техните колеги в Пловдив, които ще се присъединят към таксиметровите водачи в столицата, за да поискат оставката на заместник-министъра на транспорта Камен Кичев и на директора на ИА "Автомобилна администрация" и неговите заместници.
 

  

Причината е, че при срещата в министерството на транспорта през ноември 2011 година Кичев е обявил пред всички, че не може да се вдигне горната граница за експлоатация на таксиметровите автомобили, тъй като от това ще пострадат лизинговите къщи, банките и вносителите на коли. Това негово изказване възмущава таксиметровите водачи и те го определят като лобизъм.

 

Протестът в столицата ще се проведе пред храма "Свети Александър Невски". Организаторите настояват за увеличаване на минималната възраст на автомобилите, въвеждане на минимум за тарифите и промяна в системата за контрол върху таксиметровите превози.

 

Председателят на транспортния синдикат "Авто-94" Димчо Иванов припомня, че в Закона за автомобилните превози има два възрастови прага за таксиметровите автомобили, пет, за да се регистрират като такива и за експлоатация на автомобила до 10 години. Протестиращите ще настояват да се премахнат тези изисквания. "Горната граница за експлоатация да се вдигне минимум на 15 години, без да има долна граница. При закупуване на една кола - цял живот да я изплащаме и накрая, след като сме я изплатили, трябва да купуваме нова", каза Иванов.

 

Протестиращите настояват още да отпадне контрола на ИА "Автомобилна администрация" при таксиметровите автомобили и тя да се извършва само от служители на КАТ "Пътна полиция". Според тях не е необходимо експерти на Агенцията да проверяват за техническата изправност на автомобили при това, че има пунктове, които проверяват състоянието на автомобилите. "ИА "Автомобилна администрация" получава 20% от глобите, които отиват за тяхното материално стимулиране. Това е конфликт на интереси. Тези хора правят всичко възможно да пишат колкото се може повече актове за несъществуващи нарушения и ако премиерът не ни приеме почваме протести в цялата страна", заяви председателят на транспортния синдикат. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5346 |18.03.2012 Студенти излизат на протест срещу вечерния час . 26| 5675 |17.03.2012 Протестиращи скандираха: Закони за всички! . 16| 6382 |12.03.2012 Такситата в София скачат с 30% . 9| 5513 |10.03.2012 Такситата готвят скок на цените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads