Реклама / Ads
3| 2795 |09.06.2021 НОВИНИ

Търговията с наркотици в Европа мина онлайн

.
Източник: БГНЕС
Незаконното производство на наркотици в Европа се е увеличило миналата година по време на пандемията от коронавируса, след като карантинните мерки са накарали продажбите да се преместят от улиците към кодирани платформи в интернет, показа оповестен днес доклад, цитиран от Асошиейтед прес, цитиран от БТА.
 

Според годишния Европейски доклад за наркотиците престъпните групи са се приспособили към ограниченията за пътуване и затварянето на граници, като по-малко са разчитали на хора, служещи като куриери, а вместо това са се ориентирали към контейнери за пренос на стоки и търговски снабдителски вериги, за да извършват контрабандата на незаконните вещества.


Докладът се изготвя всяка година от Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркотичната зависимост, който събира данни от всички държави членки на Европейския съюз плюс Турция и Норвегия.


Неговите автори заявиха, че макар строгият локдаун в повечето страни да е нарушил уличната търговия с наркотици, пазарът се е преместил към платформи за кодирани комуникации и социални медии и към услуги за доставки по домовете.


"Това насочва вниманието към въпроса дали една дългосрочна последица от пандемията би могла да бъде по-нататъшната цифровизация на пазарите за наркотици", се казва в доклада, според който през 2020 г. са открити 46 нови вида наркотици.


Европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че откритите в изследваните страни "вещества, притежаващи висока чистота и силно действие", будят особена тревога. Тя предупреди, че незаконната употреба на наркотични вещества като цяло поражда рискове за ЕС по отношение на околната среда, здравеопазването и сигурността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4030 |29.05.2021 Смях в залата: Ексшефът на АПИ твърди, че „строим най-евтините магистрали в Европа“ . 6| 5134 |29.05.2021 България отказва квотата си от прокурори срещу корупцията с европари . 8| 6396 |25.05.2021 Свободна Европа: В University College в Лондон изучават ”България като провал”, а Борисов като пример за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads