Реклама / Ads
1| 3200 |24.11.2022 НОВИНИ

Татяна - момичето, което се цели към звездите вече е крачка по-близо от сбъдването на мечтата

.
Всички вече знаят името й. Знаят и каква е мечтата й, а някои от нас й помогнаха да я сбъдне - близо 85 хил. лева бяха събрани за броени дни. С тях Татяна Иванова ще тръгне по пътя към звездите и може би един ден ще стане първата българка в космоса. 
 

Кампанията за събиране на средства в помощ на Татяна започна на 11 ноември. Необходими за покриване на разходите по обучението й в специалността "Космическо инженерство“, специализация "Ракетни горива“ в Embry–Riddle Aeronautical University в САЩ.


Всичко започва още когато Татяна е малко момиче. От дете се интересува от космоса и наблюдава небето. Никога обаче не си е представяла, че ще стане космонавт. 

"Мразех физика до седми клас. В осми клас се зароди интересът ми към големите бури и към това как се създават. Започнах да чета много, да гледам филми...", споделя Татяна пред ФрогНюз. 


И така печели стипендия за Space Camp по модела на НАСА в Измир, Турция. Тогава е едва на 15 години, а лагерът е построен по модел на НАСА. След това преминава през обучение на друг лагер - този в Алабама. Миналата година Татяна е приета в космическата академия към Project PoSSUM и Международния институт по космически науки - първият проект, финансиран от НАСА, който сертифицира кандидат-астронавти за суборбитален полет.


Последният й голям успех е, че е приета в специалността "Космическо инженерство“, специализация "Ракетни горива“ - в Embry–Riddle Aeronautical University, САЩ.


За да запише обаче, са й необходими 118 хил. лева, като сумата намалява впоследствие заради дарение и става 84 300 лева. Тези пари са събрани за дни. 


Така Татяна на практика се оказва крачка по-близо от сбъдването на мечтата си да стане космонавт. Истината е, че не може да стане български космонавт, а въпреки успехите й, държавата не й е помогнала за събиране на средствата. 

"Няма как държавата да ми помогне. Ако помогнат на мен, това значи, че трябва да помогнат на всяко дете, на което му скимне нещо и да подкрепя всички. Би било хубаво, но няма да се случи", споделя още Татяна пред ФрогНюз. 


Крайната й цел? Може би Марс. Но Татяна се надява някой ден да има възможност да пилотира и след години да създаде фондация. 


"Мисля, че звездите са най-голямата и най-впечатляваща цел", завършва Татяна.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5680 |24.11.2022 Лена Бориславова: Малцина вярват, че има бъдеще, в което политиците не крадат . 1| 3239 |21.11.2022 Нинова: Радев предопределя отсега, че няма да има правителство, което не е негова работа . 4| 3385 |17.11.2022 Да помогнем на Татяна, за да имаме българка в космоса! . 6| 7885 |17.11.2022 ”Промяната” напуснаха пленарна зала: Това, което се случи тази нощ, беше един фарс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads