Реклама / Ads
6| 2956 |09.03.2023 НОВИНИ

За тази нощ Украйна е свалила 34 ракети и 4 дрона след руската атака

.
Украйна е свалила 34 от общо 81 ракети, както и четири дрона, изстреляни от Русия в рамките на нова вълна от масирани удари срещу нейната ”критична инфраструктура”. Това каза главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни, съобщават световните агенции.
 

Украинската противовъздушна отбрана успя да свали "34 ракети" от 81, както и четири от осемте ударни дрона иранско производство "Шахед", съобщи генералът в Телеграм. Същевременно военната администрация в Киев съобщи, че около 40 процента от потребителите в украинската столица са били лишени от отопление тази сутрин след масираните руски удари.

 

"Аварийните прекъсвания на електрозахранването не позволяват да се осигури отопление за 40 процента от потребителите в Киев", посочи администрацията в Телеграм. Запорожката АЕЦ, окупирана от руската армия в Южна Украйна, беше отрязана от украинската електрическа мрежа след руски удар, съобщи днес украинският ядрен оператор "Енергоатом", предупреждавайки за риск от авария.

 

"Последната електрозахранваща връзка на окупираната Запорожка АЕЦ с украинската електропреносна мрежа е прекъсната поради руски ракетни атаки", се казва в изявление на ядрения оператор. Това съобщение идва след нова вълна от руски удари срещу няколко града и инфраструктурни обекта в Украйна тази нощ.

 

"В момента централата ... е преминала в режим "блек аут" за шести път след окупацията, реакторите в 5-и и 6-и блок са спрени", добави "Енергоатом". От оператора уточняват, че за осигуряване на минимално захранване на централата са включени 18 аварийни дизелови генератора.

 

"Имат достатъчно гориво за десет дни. Обратното броене започна", подчертават от "Енергатом". "Ако не е възможно да се поднови външното електрозахранване на централата, може да се стигне до авария с радиоактивни последици за целия свят", предупреждава операторът. Руската армия окупира този огромен ядрен комплекс в Южна Украйна на 4-ти март 2022 г., девет дни след началото на своята инвазия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2920 |09.03.2023 Коли горяха в центъра на София тази нощ . 0| 2821 |09.03.2023 В Брюксел министри на ЕС обсъждат Шенген и диалога с Украйна . 15| 3117 |09.03.2023 Зеленски благодари на грузинците, подкрепящи Украйна на протестите . 18| 4573 |08.03.2023 Eвросхема с боеприпаси за 2 млрд. евро за Украйна. България участва ли или е пас?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads