Реклама / Ads
9| 6952 |06.07.2010 НОВИНИ

Темида и прокуратурата кръстосаха шпаги заради оправдателни присъди

.
Архивна снимка от ареста на Маринов
Словесен скандал избухна между държавното обвинение и Софийски градски съд заради оправдателните присъди от миналата седмица на бившия зам.-министър от ДПС Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов. Вчера пред „24 часа” прокурорът Пламен Георгиев обяви: “Убеден съм, че ще бъдат осъдени, ако делото се гледа безпристрастно”.
 

Обвинителят твърди още, че били събрани достатъчно и неоспорими доказателства за ефективни присъди, позовавайки се и на факта, че по време на мерките за неотклонение на двамата, нито една съдебна инстанция не е приела, че няма обосновано предположение за извършеното престъпление.

Атаките на Пламен Георгиев доведоха до реакцията на Софийски градски съд. На интернет страницата им се появи официално становище. Според него се касае за присъда, по която мотивите не са изготвени и предстои инстанционен контрол. От СГС са категорични, че изявлението е в разрез с професионалната етика и е недопустимо да се правят внушения и инсинуации относно начина на формиране на вътрешната убеденост на председателя на съдебния състав, прочел тази присъда.

„Недопустимо е едва след постановяване на акта на съда да се твърди пристрастие при условие, че за прокуратурата е съществувала възможността по време на цялото съдебно производство да упражни правото си на отвод на съдебния състав. Нееднократно сме имали възможността да заявим, че в една правова държава , страните могат да изразяват становищата си относно актовете на съда, но категорично възразяваме против това тези становища да излизат извън рамките на професионалния коментар”, се казва още в становището на Темида.

Ако прокуратурата си вършеше работата както трябва, на мястото на подсъдимия в съдебната зала трябваше да бъде Марин Димитров, а не аз, коментира за Frognews.bg оправданият бизнесмен Росен Маринов. Той е категоричен, че за това има достатъчно доказателства, но със знанието на прокуратурата и по тяхно разпореждане е бил унищожен запис от разговора му с шефа на Агенцията Димитров при първата им среща. Обвинението е изключило тези доказателства, защото фактите не са били в техен интерес, каза още Маринов. Той отказа да коментира изявлението на прокурора Пламен Георгиев пред столичен вестник.

Frognews.bg припомня, че в края на мандата на тройната коалиция ДАНС разкри корупционна схема, в която бяха забъркани имената на бившия шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров, зам. министъра на МВР Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов. Според обвинението Мустафа и Маринов са действали в комбина, като са опитали да дадат подкуп на шефа на Агенцията в размер на 50 хил. лв., за да оттегли жалба във Върховния административен съд срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е спряна процедура за доставка и пускане в експлоатация на катери за нуждите на агенцията, от фирма на Маринов. От събраните тогава доказателства ставаше ясно, че бизнесменът е дал на началника на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров визитка, на която пишело 50 000, а по-късно в кабинета на Раиф Мустафа в сградата на МВР е оставил листче с надпис “50 х. лв.”

Проведените по-късно графологични експертизи не успяха да докажат, че почерците са на някого от двамата обвиняеми. Въпреки това Росен Маринов бе арестуван показно в центъра на София, влизайки в джипа си от агенти на ДАНС и прекара няколко седмици в следствения арест. Предполагаемият му съучастник пък Райиф Мустафа бе освободен от министър Михаил Миков от заемания пост в МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4932 |05.07.2010 Темида разпитва "бедни" магистрати с имоти по морето . 4| 5434 |01.07.2010 Българска агитка литна за Лондон заради Пиронкова . 0| 5445 |29.06.2010 Ядем по-скъп хляб заради газа и тока . 3| 5437 |28.06.2010 Прокуратурата погна ексглавен архитект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads