Реклама / Ads
0| 3873 |24.10.2023 НОВИНИ

"Терористичен заговор". Двама мъже са задържани за съучастие с ислямиста от Брюсел

.
Снимката е илюстративна
Двамата мъже са заподозрени в заговор с Абдесалем Ласуед, предаде Euronews., 45-годишния тунизийски гражданин, който уби двама шведи в Брюксел на 16 октомври.
 

Двама мъже бяха арестувани в Парижкия регион за това, че вероятно са "свързани с автора на нападението", извършено на 16 октомври в Брюксел, когато 45-годишен радикализиран тунизийски гражданин, който е бил в Белгия нелегално, уби двама шведи.

 

Двамата, за които е потвърдено, че са тунизийски граждани на възраст 40 и 50 години, са обвинени от съдия в Париж, съобщиха от френската Национална прокуратура за борба с тероризма (Parquet National Anti-terroriste, или PNAT) във вторник за АФП.

 

Двамата са задържани в рамките на разследването, което търси евентуални съучастници на нападателя от Брюксел. Те са заподозрени в "престъпен терористичен заговор" и са поставени в арест.

 

Единият от мъжете, този на около 40 години, "живее от почти двадесет години във Франция" и "официално" оспорва обвинението.

 

"Той няма нищо общо с нападението", заяви адвокатът му Сулеймен Ракруки. Нападателят "е негов приятел, когото познава от дълго време и от когото не е забелязал никакви признаци на радикализация. Никога не би могъл да си представи подобно деяние".

 

Адвокатът на другия мъж предпочете да не коментира.

 

Разследванията "продължават да изясняват връзките им" с нападателя от Брюксел Абдесалем Ласуед, въпреки че белгийските следователи по-рано заявиха, че няма доказателства, които да сочат, че мъжът е действал като част от мрежа.

 

Ислямска държава пое отговорност за нападението, като заяви, че шведите са станали мишена заради членството на страната в световната коалиция за борба с джихадистите.

 

Ласуед беше застрелян от полицията след голямо издирване след нападението.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3837 |24.10.2023 Експертът Иван Анчев: Визитите на Байдън и Макрон спират навлизането на Израел в Газа . 1| 4232 |24.10.2023 Войната между Израел и Хамас. Какво знаем на 18-ия ден? . 5| 3921 |24.10.2023 И Д-р Николова се хвана за двата вида рецепти - хартиени и електронни, поне за някакъв период от време . 5| 3848 |24.10.2023 Ердоган подписа членството на Швеция в НАТО. Разширява ли се алиансът?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads