Реклама / Ads
1| 2705 |28.09.2022 НОВИНИ

Тихановска: Ангажирането на беларуската армия срещу Украйна би било политическо самоубийство

.
Светлана Тихановска Източник: БГНЕС
Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска предупреди президента Александър Лукашенко, че евентуално използване на армията на страната във войната в Украйна в подкрепа на Русия би било „политическо самоубийство“, съобщи Франс прес. Тя добави, че се страхува от евентуално използване на ядрени оръжия от територията на Беларус.
 

В интервю за АФП Тихановска определи „референдумите“ за анексиране, организирани от Русия в четири окупирани украински региона, като „имитации“, целящи да представят на руснаците някаква победа, след като „блицкригът на Кремъл се провали“.

 

„Всички видяха, че армията на Кремъл не е толкова мощна, колкото се говореше, кралят е гол, никоя нормална държава няма да признае това гласуване“, заяви тя в кулоарите на конгреса на британската Лейбъристка партия в Ливърпул.

 

Тихановска каза още, че дори Лукашенко да реши да изпрати войски в подкрепа на силите на Кремъл, „беларусите ще дезертират или ще избягат“, защото чувстват „близост“ с Украйна, пише БТА. „Но ако той реши да намеси нашата армия, това ще бъде равносилно на политическо самоубийство за него“, изтъкна тя, като увери, че „дори поддръжниците на режима и съюзниците на Лукашенко са против войната в Украйна“.

 

Кремъл е основният съюзник на режима на Лукашенко, който е на власт от 1994 г. и позволи на руската армия да използва територията на страната във военната офанзива срещу Украйна. Тихановска изрази опасения, „че ядрено оръжие може да бъде използвано от територията на Беларус“, което е било формално разрешено от „така наречения референдум“ миналата година.

 

„Това би било катастрофа“, подчерта беларуската опозиционерка, която избяга в съседна Литва след президентските избори през август 2020 г., които обяви, че е спечелила. Това доведе до началото на протестно движение в цялата страна.

 

Лукашенко е „в много нестабилна позиция“, каза Тихановска и увери, че дисидентското движение е създало „множество точки на натиск“ и е използвало непреки средства, за да се обърне към елита и армията. „Ще дойде време, когато военните, КГБ, ще застанат на страната на народа“, заяви тя.

 

„Виждаме, че политиката на Лукашенко кара нашата страна да загуби своята независимост, суверенитет и самото съществуване на нашата нация е заложено на карта“, подчерта Тихановска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3806 |07.04.2022 Politico: Активисти блокират беларуската граница. Спират камионите до Русия . 1| 3165 |03.08.2021 МОК проверява случая с беларуската спринтьорка . 11| 3361 |02.08.2021 Полша застана зад беларуската бегачка . 9| 3973 |11.11.2020 Светлана Тихановска: Гражданите на Беларус вярват, че времето на диктатора изтича

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads