Реклама / Ads
1| 4652 |04.10.2017 НОВИНИ

Тилърсън нарекъл Доналд Тръмп „дръвник”

.
Рекс Тилърсън
„Сред ръководителите на американската администрация има разногласия по основи външнополитически въпроси”, призна държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.
 

Той разкри още, че администрацията скоро ще подготви за президента Доналд Тръмп „няколко варианта“ за действия относно ядреното споразумение с Иран. В същото време на специална пресконференция в Държавния департамент той опроверга появилите се слухове, че смятал да си подаде оставката. „Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс никога не ме е уговарял да остана държавен секретар, понеже аз никога не съм обмислял възможността за оставка от този пост“, каза Тилърсън, цитиран от НТВ.

 

По-рано телевизия NBC съобщи, че Рекс Тилърсън в присъствието на членове на Националния съвет по сигурността на Белия дом нарекъл американския президент Доналд Тръмп „дръвник” и заплашил да подаде оставка заради несъгласия с него по редица вътрешнополитически въпроси.

 

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс положил големи усилия, за да разубеди Тилърсън да не напуска поста си. Инцидентът е станал на съвещание на съвета в Пентагона на 20 юли и бил отчасти предизвикан от политизираното изказване на Тръмп на годишната национална среща на бойскаутите в щата Западна Вирджиния.

Рекс Тилърсън, който в миналото е оглавявал движението на бойскаутите, изразил на съвещанието недоволство от речта на президента и го нарекъл „дръвник”, твърдят източниците на NBC. По тяхна информация вицепрезидентът Пенс разговарял насаме с държавния секретар и едва го убедил да не напуска поста си до края на 2017.

 

Пенс се опитал да вразуми Тилърсън, внушавайки му да не критикува Тръмп пред трети лица и да разрешава разногласията си лично. След това Тилърсън станал по-сдържан, но разногласията му с държавния глава се запазват. Те се проявиха миналата седмица, когато Тръмп каза, че Тилърсън само си губи времето като се опитва да уреди преговорния процес с КНДР.

 

„Казах на Рекс Тилърсън, нашия прекрасен държавен секретар, че си губи напразно времето като се опитва за води преговори с малкия „човек-ракета”. Спести си енергията, Рекс. Ние ще направим това, което трябва”, написа Тръмп в неделя в Twitter. Близки до Тилърсън твърдят, че въпреки разочарованието си от работата, той е решил да не подава оставка до края на годината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4096 |30.09.2017 Тилърсън: Референдумът в Иракски Кюрдистан е нелегитимен . 0| 4614 |19.09.2017 Доналд Тръмп обеща да създаде най-мощната армия за цялата история на САЩ . 0| 3942 |23.08.2017 Тилърсън: В близко бъдеще е възможен диалог със Северна Корея . 1| 4797 |02.08.2017 Синът на Доналд Туск в афера с пирамида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads