Реклама / Ads
0| 4111 |15.04.2022 НОВИНИ

NY Times: Потъването на „Москва“ за Русия е все едно да потъне самолетоносачът USS „Джордж Вашингтон“ за САЩ

.
Потъването на един от символите на модерния руски флот „Москва“ още не може да бъде възприето като реалност от самите руснаци. Потъването на един от най-важните военни кораби на Русия, „Москва“, е зашеметяващ удар за страната – независимо дали корабът е потънал след случаен пожар, както твърди руското министерство на отбраната, или след като е бил ударен от ракети, както твърди Украйна, пише New York Times.
 

Дълъг 186 метра и с водоизместимост 12 000 тона, „Москва“ беше един от най-големите кораби на руския флот и флагманът му в Черно море. От векове Черно море е от стратегическо значение за Русия. Крайцерът, който вчера потъна, беше използван от руските въоръжени сили при офанзивата им в Сирия, както и по време на руско-грузинската война.

 

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, ракетният крайцер беше използван за нанасяне на ракетни удари по различни населени места в Украйна. Черноморският флот на РФ изолира Украйна от морето и прекъсна икономическия й жизненоважен достъп до него. Въпреки че според военните анализатори загубата на „Москва“ няма да реши драстично изхода от войната, това е срам за руски военни, които похарчиха милиарди долари, за да модернизират оръжията си.

 

Според „Форбс“ загубата на кораба „Москва“ струва на Русия 750 милиона долара, което е най-скъпата й военна загуба до момента във войната. Военният кораб бе и символ на национална гордост за руснаците. Самият факт, че носи името на столицата на федерацията, носи символика. Представете си американският самолетоносач USS „Джордж Вашингтон“ да тръгне към дъното на Тихия океан. Загубата на крайцера „Москва“ е сериозен удар по престижа на армията на Владимир Путин, която по думите му е „безаналогова“. „Москва“ вече е история.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2985 |04.04.2022 Financial Times: ЕС подготвя още санкции срещу Русия след зверствата в Буча . 0| 9909 |02.04.2022 The New York Times: САЩ транспортират съветски танкове в Украйна . 0| 3722 |30.03.2022 The Moscow Times: Над 7000 руски военнослужещи са отказали да воюват срещу Украйна . 0| 3681 |29.03.2022 Financial Times: Русия вече не изисква „денацификация” на Украйна по време на преговорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads