Реклама / Ads
5| 5819 |03.10.2012 НОВИНИ

Тошо Тошев осъди България в Страсбург

.
Сградата на ЕСПЧ в Страсбург
Главният редактор на в. „Преса” Тошо Тошев и журналистката Светлана Йорданова спечелиха дело срещу България в Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за нарушение на свободата на изразяване.
 

Делото "Тошев и Йорданова срещу България" беше образувано през 2005 г. по жалба на тогавашния главен редактор на в. "Труд" Тошо Тошев и кримималния репортер във вестника Светлана Йорданова. Причината беше потвърденото от Върховния касационен съд (ВКС) решение, с което двамата бяха осъдени да заплатят обезщетение на бившия служител на МВР и на Националната следствена служба Николай Тодоров заради публикация във вестника от 1996 г., съобщава „Дневник”.

През 1996 г. Йорданова публикува статия, в която цитира прессъобщение на МВР и прокурор от военната прокуратура, според което Тодоров е бил привлечен под наказателна отговорност, като срещу него е образувано дело за злоупотреба със служебно положение - длъжностно присвояване и неправомерно съхранение на секретни документи. Впоследствие шест пъти военните прокурори внасят обвинението срещу Тодоров в съда, а магистратите го връщат. В крайна сметка през 2003 г. разследването срещу него е прекратено. Тодоров завежда гражданско дело срещу Йорданова и Тошев, като съдът ги осъжда да платят 10 хил. лв. обезщетение, след което те двамата подават жалба в Страсбург.

"Решението задава един общозадължителен правен стандарт за границите на допустимата намеса на държавата в свободата на словото и в работата на медиите", коментира пред "Дневник" адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Светлана Йорданова пред ЕСПЧ.

Той поясни, че съдът ясно е посочил, че когато прокуратурата започва разследване заради журналистическа публикация, което впоследствие е прекратено или завършва с оправдателна присъда, това не означава, че журналистът е извършил нарушение: "Решението определя много точно различните доказателствени стандарти, с които се преодолява презумпцията за невиновност." Според адвокат Екимджиев често пъти причината за прекратяване на наказателното производство е бездействие отстрана на прокуратурата, за което не може да се търси отговорност от медиите.

Българската държава ще трябва да плати 4500 евро обезщетение и 1518 евро разноски по делото на Светлана Йорданова. Тошо Тошев не е претендирал за обезщетение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5474 |12.09.2012 Обама остро осъди убийството на американския посланик в Либия . 28| 6540 |09.09.2012 Калата за бай Тошо: Поисках му Мерцедес, даде ми . 120| 12343 |08.09.2012 Кеворк Кеворкян започва с Бай Тошо и Бойко Борисов . 121| 6858 |07.09.2012 Л. Тошев: Вместо Цар Освободител-хан Аспарух на площад "Народно събрание"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads