Реклама / Ads
0| 2916 |29.06.2022 НОВИНИ

Тръмп се опитал да се присъедини към щурма на Капитолия

.
част от поддръжниците на Тръмп, щурмували Капитолия
Доналд Тръмп се опитал да хване волана на президентската си лимузина на 6 януари 2021 г., когато охраната му отказала да го отведе до Капитолия. На този ден поддръжниците на Тръмп щурмуваха американския Конгрес, а в резултат на сблъсъците загинаха няколко души.
 

Тази информация изнесе бивш президентски помощник пред разследващите от Конгреса на САЩ. До този момент липсваше ключова част от пъзела - някой, който би могъл да предложи разказ от първа ръка за ситуацията в Белия дом в часовете преди и по време на атака. Касиди Хътчинсън, бивш главен сътрудник на началника на кабинета на Белия дом Марк Медоус, попълни празните места.

 

Четирима души загинаха в деня на нападението, единият е застрелян смъртоносно от полицията. Повече от 100 полицаи бяха ранени, а един почина на следващия ден. Четирима полицаи по-късно се самоубиха.


По думите й в деня на пламенната реч на Доналд Тръмп множество негови поддръжници са се стекли към белия дом с пушки, а тогавашният президент е настоял охраната да спре да проверява присъстващите с металотърсачи и магнитомери, за да може тълпата да изглежда по-голяма. 


По думите на Хътчинсън разговорът й е бил предаден от Тони Орнато, висш служител на тайните служби, който е бил заместник-началник на щаба на Тръмп.


New York Times и NBC, позовавайки се на източници в Тайните служби, заявиха, че ръководителят на охраната на Тръмп Робърт Енгел и шофьорът на лимузината са готови да свидетелстват под клетва, че Тръмп никога не се е хвърлял към волана. New York Times и CNN, позовавайки се на неназовани източници, заявиха, че Орнато също отрича историята и е готов да свидетелства.


Позовавайки се именно на свой разговор с Орнато, Хътчинсън твърди, че Доналд Тръмп се е сборичкал с агенти, които са настоявали той да се върне в Белия дом, вместо да се присъедини към тълпата, щурмувала Капитолия. Това се случи докато конгресмените сертифицираха победата на Джо Байдън на изборите за президент и на фона на твърденията на самия Тръмп за изборна измама. 


"Аз съм действащият президент. Заведете ме до Капитолия сега“, цитира Хътчинсън думите на разярения Тръмп.


Самият Тръмп отрича тези твърдения. 


От Тайните служби посочват, че сътрудничат напълно на разследващите конгресмени и ще продължат да го правят. Очаква се официален отговор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3284 |16.06.2022 Неочаквано: Румънският президент се присъедини към лидерите от ЕС в Киев . 0| 5770 |11.06.2022 Първо във Фрог: Пламен Моллов определи като фалшиви новини твърденията, че се е опитал да подкупи шефа на БАБХ . 0| 26375 |28.05.2022 Посланикът ни в САЩ: РС Македония е опитала да прокара резолюция с некоректен текст в Конгреса . 0| 4355 |28.05.2022 Порошенко опитал да напусне Украйна, но го спрели на границата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads