Реклама / Ads
4| 5243 |02.06.2020 НОВИНИ

Тръмп заплаши - ще прати армията, за да ”разреши проблема”

.
Американският президент Доналд Тръмп за пореден път даде заявка, че армията в САЩ е в пълна готовност да се намеси, за да сложи край на бушуващите в няколко щата протести срещу расизма.
 

Припомняме, че напрежението избухна след смъртта на чернокожият американец Джордж Флойд, който загина при опит да бъде арестуван от полицаи в Минеаполис, щата Минесота. Аутопсия показа, че Флойд е установи, че той е умрял от задушаване поради компресия (притискане) на шията и гърба. В момента няколко щата в страната горят от нестихващо гражданско недоволство. Стигна се дори до сблъсъци с полицията. В социалните мрежи знаменитости и активисти също се обявиха против репресиите срещу афроамериканци.

 

Заради напрежението американският президент Доналд Тръмп обяви преди дни, че ще изпрати американската армия, за да потуши протестите. Той си позволи да нарече демонстрантите “гангстери” и “терористи”. Междувременно китайски журналисти го обвиниха в лицемерие, тъй като главата на Белия дом обяви, че подкрепя гражданското недоволство в Хонконг заради спорния закон за националната сигурност, който ще криминализира всички демонстрации срещу властта.

 

 

Вчера Доналд Тръмп заяви, че губернаторите на отделните щати са се провалили в опита си да защитят своите жители и президентът ще активира армията, за да “разреши бързо проблема вместо тях”. Тази позиция той заяви по време на пресконференция в Розовата градина в Белия дом.

 

По думите му всички американци са съкрушени от смъртта на Джордж Флойд, но почитането на паметта му не трябва да бъде “удавено от гневна тълпа”.

 

Четирима полицаи от Сейнт Луис са били ранени по време на стрелба късно снощи. Инцидентът е станал само няколко часа, след заплахата на Тръмп.

 

По информация на "Асошиейтед прес" още един служител на реда е бил застрелян в Лас Вегас по време на престрелка, възникнала заради демонстрациите.

 

Джесика Вълчева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4791 |02.06.2020 Тръмп заговори за ”вътрешен тероризъм” и зплаши да извади армията срещу протестиращите . 3| 5228 |01.06.2020 Тръмп иска по-твърди мерки срещу демонстрантите. Обвини губернаторите в малодушие . 6| 6095 |30.05.2020 Италия заплаши ЕС, че ще се разпадне, ако я третират като прокажена . 5| 5412 |29.05.2020 Тръмп подписа указа за свободата на словото в социалните мрежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads