Реклама / Ads
29| 5305 |16.01.2011 НОВИНИ

К. Тренчев:Социално-икономическата криза е най-важна!

.
Константин Тренчев
Хората се майтапят със службите, а това е жалко. Ръководството на държавата да поеме политическата отговорност, тъй като скандалът е огромен срам за България. Дневният ред на обществото е социално-икономическата криза, а не кой кого е подслушвал.
 

Това казаха в ефира на БТВ Константин Тренчев, лидер на КТ „Подкрепа” и Димитър Луджев, бивш вицепремиер в кабинета "Димитър Попов", бивш военен министър при Филип Димитров и десен ексдепутат. В студиото присъстваха и журналистките Н. Стоичкова и Т. Джоева.

На въпрос какво се случва днес след записите, Н. Стоичкова отговори, че нищо различно не се случва. На времето същото се случваше, но разнасяха папки, а сега ходят с флашки. Те са мераклии за власт, криминално проявени. Държавата се ръководи по един недопустим начин. Всички тези, които са във властта, са плод на нечии планове, които нямат нищо общо с нашите планове, продължи тя.

Т. Джоева обобщи, че четири неща я карат да се чувства като в машина на времето - досиетата, подслушването, паметника на Съветската армия и Иво Недялков, който върна отново стара тема. Имам чувството, че нищо не се е променило от 20 години, обобщи тя.

Коментирайки истинността на записите двете журналистки се обединиха около заключението, че те са факт. Стоичкова посочи, че записите може да са пипани, и допълни, че СРС-тата са направени за борба с политическите противници и се използват за политически шантаж, а не като доказателство в съда.

Джоева допълни, че прокуратурата трябва да даде доказателства за законността на записите и продължи, че има някакво незаконно действие, тъй като записите не са унищожени. Тя призова ръководството на държавата да поеме политическата отговорност, тъй като скандалът е огромен срам за България.

К. Тренчев обобщи, че по време на соца не сме имали такъв публичен скандал. Хората се майтапят със службите, а това е жалко. Сега има звукозаписи, които трябва да се знае какви са. Ако е СРС има начин да се проследи. Съдържанието е вторият проблем - записът трябва да се изпрати в чужбина за анализ, продължи той.

Според Д. Луджев ова е най-рационалното решение – да се анализира записът навън и продължи, че това трябва да е решение на правителството и то трябвна да го предприеме. Той предположи, че властта няма да предприеме такава стъпка, защото прокурата и в момента се крие и мълчи. Луджев каза, че записите не са плод на службите. Според него има хора с достатъчно много апаратура и специалисти, които могат да направят записите.

Според К. Тренчев ако нещата в социалната сфера продължат така, през април държавата ще се срути. Политиците са загърбили това, което става в държавата. Хората са без заплати, нещата са страшни. В БДЖ вероятно ще има стачки. Дневният ред на обществото е социално-икономическата криза, а не кой кого е подслушвал, каза още той и продължи, че политиците са тези, които водят, ръководят хората, а все нещо им пречи да направят това. Тренчев се вълнува от дефицита на почтеност, от това, че политиците не се отнасят към крещящите проблеми с чувство на отговорност. Той допълни, че все не сме успявали да постигнем определението правова държава.

Луджев допълни, че когат в държавата управляващите прибягват до заплахи, такси, ограничения, потискат производителните сили е страшно. Сега се развихрят групировки, унищожаване на службите – това е една контрареформация. В България стана норма нарушението на правовия ред. Има принуда, манипулация, подслушване на политическата ти среда, набеждават се граждани. Това е немислимо в цивилизования смвят, разпалено продължи историкът.

Тренчев обобщи темата, като каза, че политиците трябва да знаят, че от техните войни страдат обикновените хора, а пък Луджев сопълни, че или ще се случи чудо – ще се прави политика или ще сме забутан в края на Европа протекторат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7423 |21.12.2010 Кризата "стопи" БГ-милионерите . 4| 4744 |21.11.2010 СДС: Очакваме нова криза с боклука . 1| 5566 |08.11.2010 Кризата „удари” жертвите по пътя . 18| 6139 |20.10.2010 Доц. Петров чете лекции по скайп, измъква ни от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads