Реклама / Ads
0| 5217 |24.08.2015 НОВИНИ

Трети ден ни вест, ни кост от издирвания в Рила Мехмед Али

.
Издирването продължава
Триста души-спасители и доброволци и 6 кучета трети ден издирват 21-годишния Мехмед Али, който изчезна в района на връх Белмекен. Младежът от велинградското село Света Петка се изгуби при тежки метеорологични условия в събота. Той беше в планината за боровинки заедно със семейството си.
 
В 8:30 часа тази сутрин, издирването е възобновено. Спасители от Разлог и Банско, доброволци и пожарникари участват в претърсването на високопланинския район.

9 планински спасители и 6 кучета са изпратени в района на връх Белмекен, съобщиха от Планинска спасителна служба при БЧК. За момента все още нямат никаква информация информация за младежа.

Говорителят на ОД МВР - Пазарджик Мирослав Стоянов съобщи, от полицията в Пазарджик е изпратено следово куче с водач.

"Общо с издирването са ангажирани поне 200 души. Екипите, разделени на няколко лъча, претърсват цялата местност Балабаница под връх Белмекен, откъдето е изчезнал младият мъж", допълни Мирослав Стоянов.

21-годишният Мехмед изчезнал в събота около 13 часа, в района на хижа "Христо Смирненски". По това време той и семейството му събирали боровинки в гората. Мехмед тръгнал пет минути по-рано с две кофи към семейната им кола, но така и не стигнал до нея.

С изчезването на младия мъж са изчезнали и двете кофи с боровинки, което предполага, че той не е нападнат от мечка или вълк. Преди изчезването си Мехмед разговарял с приятелката си по телефона, която е от село Аврамови колиби, Благоевградско.

Младежът е студент в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Може да се каже, че отлично познава гората и е трудно да се предположи, че се е загубил.

"Учудващо е как може да изчезне 21-годишния младеж за толкова кратко време, като се е движел на разстояния от няколко минути от своите близки", каза кметът на село Юндола Мехмед Местан, цитиран от "Фокус".

Според него, вероятно има затруднения с обхвата на мобилните оператори и това може да е причина да не може да се локализира неговото местоположение.

„Има предположение, че е подплашен от диви животни и може да изгубил ориентация от маркировката, но почти невъзможно е да е бил нападнат от животно. Маркировката не е на много добро ниво в този участък, на места е окрадена и затова стават такива случаи на изгубвания в планината“, уточни Местан.

Той посочи, че и младежи от Юндола са мобилизирани в акцията по търсенето на младежа.

„Важно беше да са енергични млади хора, които да се борят с предизвикателствата на терена там, тъй като има много ниска клекова растителност, която е трудно проходима. Разчита се на планинските кучета, тъй като терена е труднодостъпен и те имат възможност да влязат там“, каза още кметът на село Юндола.

Той уточни, че през годините досега никога не са изчезвали местни хора в планината.

Много местни хора от недоимък правят рискови излизания в планината за беритба на горски плодове и затова се стига до такива инциденти, смята още Местан.

От началото на годината са проведени четири по-мащабни операции за издирване на изгубили се туристи, при които преките разходи са били около 5000 лева, заяви пред „Фокус” Радко Марков, директор на Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК).

Той уточни, че за акцията край Белмекен досега разходваните средства в рамките на два дни са около 1000 лв.

„Като не споменаваме разходите за екипирането на тези спасители, за тяхната подготовка и подготовката на кучетата. Така, че само за тези два дни разходите ще бъдат двойно повече”, коментира още Марков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4289 |24.08.2015 Все още издирват младежа, изчезнал в Рила . 0| 4775 |18.08.2015 Гришо се класира за третия кръг в Синсинати . 0| 4142 |18.08.2015 Още двама са заразени от бруцелоза в Рила . 0| 4926 |16.08.2015 Гимнастичките ни с трети сребърен медал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads