Реклама / Ads
13| 5330 |08.08.2021 НОВИНИ

Трето злато за България в Токио! Ансамбълът ни по художествена гимнастика е олимпийски шампион

.
Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова Източник: БГНЕС
Хиляди българи скочиха рано тази сутрин от леглата и застанаха пред телевизорите. Хиляди българи рано тази сутрин притаиха дъх и стискаха палци на момичетата ни от ансамбъла по художествена гимнастика. И имаше защо! България вече има трето злато от Олимпийските игри в Токио! За трети път в последните няколко дни българският флаг се изкачи най-високо в Токио, а всички ние плакахме, слушайки химна на страната си. Момичетата ни са олимпийски шампионки!
 

Грациите ни бяха безупречни! Останаха без конкуренция в многобоя и с общ сбор от 92.100 точки спечелиха златото от Олимпиадата – отличие, което досега липсваше във витрината на художествената гимнастика у нас.

 

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова се окичиха със златните медали в последния ден на игрите в японската столица.

 

Среброто и бронза останаха за гимнастичките на Русия (90.700 точки), хегемон в гимнастиката, и Италия (87.700 точки).

 

Тимът ни поведе след първото изиграване с 5 топки. Гимнастичките ни бяха оценени с 47.550 точки за първото си излизане на килима, благодарение на чистото изпълнение на блестящата композиция, поставена по компилация от музиките „Вода“, „Космос“ и „Земя“ на Елица и Стунджи.

 

Състезателките ни изиграха чисто и смесеното съчетание (3 обръча и 2 чифта бухалки). За изпълнението си по музиката от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян те получиха 44.550 точки.

 

До този момент на Олимпийски игри България имаше 4 отличия в този спорт. Три при ансамблите – 1 сребърен (Атланта 1996) и 2 бронзови (Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016), и само един в индивидуалното на Адриана Дунавска от 1988 година в Сеул.

 

„Откакто са ни събрали, единственото ни желание беше да сме олимпийски шампионки. Не сме си пожелавали световна и европейска титла. Казвахме си "Нека сега да е така, но само на олимпийските игри всичко да е наред". Почти всяка година имахме световно и европейско, титлата все ни се измъкваше. Казвахме си "Дай, Боже да ни очаква олимпийската титла" и ето че това е факт. Дори госпожа Илиана Раева казваше, че всяко едно състезание е тренировка за олимпийските игри. Това, че успяхме да постигнем мечтата си, е нереално“, заявиха момичетата от ансамбъла, цитирани от bTV.
 

„За тези сълзи сме си мечтали последните 5 години и всяка сутрин сме се събуждали единствено и само с мисълта колко много искаме да стигнем до тук. Имам чувството, че някой ще ме ощипе след малко и ще се събудя на картоненото легло и ще трябва пак да изживея днешния ден - много е страшно. Истина е! Не мога да повярвам. Благодарим ти, Господи! Защото този медал е нашето чудо!“, описва чувството Стефани Кирякова.

 

„Много сме щастливи. Трудът ни се възнагради. Наистина работихме много през последните 5 години, минахме през много неща. Чакахме това наше чудо и то се случи. Това значи много за нас. Ние се възхищаваме на всички български гимнастички. Имаме страхотни примери. Да станем олимпийски шампионки е уникално. Не мога нищо да кажа“, добавиха другите момичета.

 

„Последните няколко седмици плакахме постоянно. Първо от радост за всички български спортисти, които печелиха медали и представяха България. Искаме да ги поздравим всички. Плакахме с тях, радвахме се с тях. Молехме се да има малко справедливост и за нас. Благодарим на всички, които са станали толкова рано да ни подкрепят. Усещахме, че през всички тези години не спират да ни подкрепят и да ни казват, че златото ще е наше. На нашите треньори, на всички, които работят с нас... Ние сме едно голямо семейство“, заявиха момичетата и не пропуснаха да споменат и Елена Бинева и Теодора Александрова, които също бяха част от ансамбъла в началото, но се оттеглиха заради контузии.

 

„Теди игра първата година с нас, с нея спечелихме първия си медал от световно първенство. Искаме да кажем на Ели, че много я обичаме. Тя беше до последно с нас и още е“, заявиха те.

 

„Ще се върнем отново в Япония. Само след 2 месеца тук има световно първенство и най-вероятно това ще бъде завръщането за последен път като отбор. Всичко, което трябва, направихме, и това е нашият мечтан финал. Световното е един бонус, за който се надяваме, че ще завърши по същия начин. И вече с лекота да кажем "Това беше!". В близкото бъдеще ни очаква почивка и малко спокойствие“, категорични са момичетата.

 

Това е трети златен медал за страната ни от Олимпиадата в Япония след отличията на Стойка Кръстева (бокс) и Ивет Горанова (карате). Сребърен медал завоюва Антоанета Костадинова (10 метра пистолет), а с бронз се окичиха Тайбе Юсеин и Евелина Николова (борба).

 

Капитанът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Симона Дянкова ще бъде знаменосец на България по време на закриването на олимпийските игри в Токио.

 

Честито момичета! Благодарим ви за сълзите от радост в очите!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3780 |07.08.2021 Отново злато за българка в Токио! Боксьорката Стойка Кръстева спечели отличието . 2| 3207 |06.08.2021 Гълъб Донев: В момента безработицата в България е 5,04%, най-ниска откакто се води статистика . 13| 4727 |06.08.2021 Корнелия Нинова: Има осем риска за България и народа . 4| 3767 |05.08.2021 Сметната палата: България е на опашката в Европейския съюз по дигитални умения на работещите хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads