Реклама / Ads
35| 5617 |19.09.2013 НОВИНИ

Цацаров: 875 номера са незаконно подслушвани

.
Главният прокурор Сотир Цацаров
Намерени в работните тефтери на служителите на Специализирана дирекция „Оперативни технически операции" (СДОТО) 875 телефонни номера, за които не е имало разрешение за подслушване са, заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС.
 

Обвинител номер едно коментира разследването по отношение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, което все още не е приключило с внесен в съда обвинителен акт. "Прегледани са най-сетне всички работни тефтери на всички оператори на мобилни станции в СДОТО, това е къртовски труд. Къртовски труд е в момента да се установи кои са абонатите на телефоните, по които е работено и за които няма издадено разрешение. В момента чакаме да разберем кои са 875 лица, чийто телефонни номера фигурират в бележниците, но за тях няма разрешение", заяви главният прокурор. Той призна, че негов колега прокурор е разпознал телефонния си номер сред тези 875.
 

"Продължава активно разследването, прокуратурата прави всичко възможно да замести експерта Евгений Николов - един човек, който беше изключително компетентен и много добър като човек и учен, но не можа да направи заради инцидента, в който загина", каза още главният прокурор.

Прокуратурата не е читалня, не е комитет за държавен или народен контрол, не е орган, с който всеки друг държавен орган може да си умие ръцете и така да оправдае собственото си бездействие, категоричен бе Цацаров пред журналисти."Получавам много дебели папки, на които пише „Приложено, изпращаме Ви". Защо - никой не знае", коментира той и даде за пример изпратени няколко доклада до главния прокурор, например доклад за структурно звено в Министерство на спорта, което се занимава с допингов контрол, доклад за извършена проверка на Инспектората на Министерски съвет, на едни или други места.
 

"Получава се така: „Какво направихте с този въпрос? Изпратихме го на прокуратурата". Това не е позиция, в която ние бягаме от собствените си задължения. Всички тези доклади са върнати обратно, с моя резолюция, за да се посочи причината, по която те се изпращат в прокуратурата и, ако изпратилият ги орган, министър, председател на държавна агенция има твърдение за извършени престъпления, да бъде така добър да ги посочи, а не просто да се представят материали за четене на прокурора, не, че няма да бъдат прочетени", заяви Цацаров.
 

Част от сигналите, свързани с енергетиката, не са върнати за четене с резолюция. „Но, на пръв поглед, може би ще се окаже, че повечето от тях не са особено основателни. „Нека задам въпроса - логично ли е председател на държавен орган да изпраща сигнал до прокуратурата срещу членове на същия държавен орган, който той ръководи, за извършени от тях престъпления от частен характер, при положение, че прокуратурата се занимава с престъпления от общ характер, а не частен.

Предпочитам да не се говори с имена, с тях ще се говори, когато съответната проверка приключи. Логично ли е хора, като г-н Мавродиев да сигнализират прокуратурата за действия на членове на колективния орган, които председателстват за престъпления от частен характер, например за клевета", каза още Цацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5679 |12.09.2013 Цацаров: В България ще искаме да съдим атентаторите от Сарафово . 23| 5725 |25.07.2013 Цацаров: Не мисля, че извеждането с автобуса е наредено от вътрешния министър . 32| 4950 |24.07.2013 Цацаров: Голяма грешка беше да извеждат депутатите с автобус . 52| 5612 |11.07.2013 Цацаров: Сидеров може да бъде арестуван, извърши ли хулиганска проява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads