Реклама / Ads
32| 4954 |24.07.2013 НОВИНИ

Цацаров: Голяма грешка беше да извеждат депутатите с автобус

.
Опитът за извеждането на министри и народни представители с автобус беше голяма грешка. За мен - имаше известна подготовка, която не е подготовката на хората, които всеки ден извървят един мирен марш и издигат лозунги, които изразяват определени политически, граждански, а отскоро и икономически искания.
 

Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Това е предизвикало допълнително напрежение сред протестиращите, смята Сотир Цацаров.

Не може да ме питате - на кого беше подготовката, точно това трябва да установи сега МВР, каза Цацаров. Не мога да кажа - дали някой е внедрил някакви хора в протеста, или те сами са влезли в протеста. Протестът, само по себе си, не може да бъде опорочаван, защото вътре има хора, които са се стремили на всяка цена да има агресия. Ако направим това, означава да кажем, че правим един опит да отречем целия протест.

Реалистичната оценка показва, че не това е обликът на протеста, обликът на протеста е нормален, протестиращ гражданин, каза още главният прокурор.

Той посочи, че до късно снощи е поддържал връзка с вътрешния министър Цветлин Йовчев и очаква да получи данни от МВР след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Начинът, по който бе направен опит да бъдат изведени хората от парламента, не ми изглежда най-добрият. Това също ще бъде предмет на разговори след заседанието на ВСС. Самият аз съм поискал да ми бъде разяснено кой е заповядал точно този тип извеждане”, каза още Цацаров.

"Протестът продължава вече 40-ти ден. Двама души, които протестират, са друго мнение. 20 души - са силно изразено друго мнение. 2000 човека, а може би на етапи повече - това е проблем. Проблем, имам предвид вътре в самото общество. В същото време, ние не можем да кажем, че протестът е нещо, което едва ли не дестабилизира обществото и води до масови нарушения на обществения ред. Проблемът не е самият протест, протестът е форма на гражданска изява на мнение", каза Цацаров.

Мнението ми като гражданин е, че ако ние тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ние ще постигнем същите резултати, и ще имаме същите протестиращи, ама съвсем обосновано протестиращи, каза още Цацаров.

Целта беше да бъде представен протестът като една агресивна вълна, която хвърля камъни и прави барикади. Време е да помислим, че има проблем, обясни главният прокурор.

Прокуратурата не е обвинявала протестиращи, че са забавили линейка, ставаше дума за предписание до кмета на София - за осигуряване на безпрепятствен коридор за преминаване на специализирани автомобили. Говорим за осигуряване на лента за автомобили на Спешна помощ, Гражданска защита и Противопожарна охрана, като вътре в постановлението автомобилите на МВР са изключени”, каза още Сотир Цацаров.

Не е показан обемът доказателства, с които разполага Софийска градска прокуратура, по отношение на случая с Филип Златанов. „Ако някой си мисли, че прокуратурата ще влезе в съд с обвинителен акт и тефтерче, се лъже. Не виждам защо това тефтерче предизвика толкова много емоции.

Ако това тефтерче е помощ в атаката срещу президента, това сигурно е помощ в атаката срещу Найден Зеленогорски, Емил Димитров, кмета на село Медковец, Димана Ранкова и кой ли още не, който фигурира в това тефтерче, коментира Цацаров.

Самият държавен глава заяви, че е изпълнил всички изисквания по Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, следователно - за натиск не можем да говорим. Не говорим и за това, че има нарушение от страна на хората, които са били предмет на проверка на тази комисия; говорим за това, че по-късното внасяне на преписките, непроизнасянето по определени преписки, несъобщаването на прокуратурата и неизпълнението на ред задължения по закона, са довели до ситуация, при която множество преписки са били във висящо състояние. Когато една преписка, дори на държавен глава, е във висящо състояние, това не е много правилен подход, обясни Цацаров.

Цацаров посочи още, че в момента се прави проверка дали лицето е действало по собствена инициатива както то твърди, или е действало по нечие разпореждане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 6056 |23.07.2013 Д-р К. Тренчев: Голямата катастрофа тепърва предстои . 51| 7697 |19.07.2013 Легия "Антимафия": Оставката на Фидосова е малка победа към голямата цел . 25| 4965 |17.07.2013 Цв. Йовчев пред ВВС: По-дълги протести, по-голяма вероятност от насилие . 52| 5622 |11.07.2013 Цацаров: Сидеров може да бъде арестуван, извърши ли хулиганска проява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads