Реклама / Ads
35| 8971 |07.02.2013 НОВИНИ

Цацаров: Дали „Буда”, дали „Зевс” – няма основание за сигнал до прокуратурата

.
Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България
На този етап няма основание прокуратурата да бъде сезирана за двата изнесени документа по досието „Буда”.
 

Това заяви главният прокурор на Република България Сотир Цацаров пред журналисти преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде Фокус.

Подскажете ми престъпление в този момент, призова главният прокурор. Нямам информация за „теч” на класифицирана информация, заяви Цацоров и отбеляза, че не може да бъде предмет на проверка фактът, че има образно два документа, които винаги могат да станат и три.

Не става дума за три картона за премиер, а просто за три картона. За колко хора са били вадени подобни картони, попита Сотир Цацаров. Обезпокоително е ако класифицирана информация изтече от ГДБОП, но не по-малко притеснително е, че всеки, който в един момент напуска дадена позиция, предоставя материали и в удобен момент ги изнася в публичното пространство. След като се запозная със самото досие „Буда” и установя дали има изтичане на класифицирана информация, ще кажа дали ще има проверка на прокуратура, посочи главният прокурор.

Това е една библиотека или гардероб със скелети, който периодично в удобен политически момент напуска библиотеката, влиза в публичното пространство и после отново се прибира, коментира темата „Буда” Цацаров. Библиотеката е една, в нея се сместват всякакви данни.

Достатъчно е да са папки, достатъчно е да са стари и да се казват „Буда”, „Зевс” или още как, отбеляза главният прокурор. По думите му - това е библиотека, в която влизат или досиета, или разработки. Етап, който отдавна е преминал в бившите страни от прехода, но у нас за съжаление това е елемент от политическата действителност и борба вече години.

Изявлението, което вътрешният министър Цветан Цветанов направи след Консултативния съвет по национална сигурност, че в терористичния акт на летище Бургас има съпричастност на „Хизбула" се опира на доказателства и оперативни данни, коментира още прокурор номер едно. На този етап делото не е готово за внасяне с обвинителен акт, но задачата е хората, виновни за този терористичен акт, да бъдат изправени пред съд.

"България и Ливан имат сключен договор за правна помощ, което означава, че можем да разчитаме на доброто сътрудничество с ливанските власти", отбеляза Сотир Цацаров и добави, че до настоящия момент няма подадени молби за правна помощ от страна на ливанските власти.

По думите му цялото движение и всички действия от страна на извършителите са много обмислени и добре планирани. Замисълът обаче е бил друг - раницата да влезе в товарното отделение на автобуса, той да потегли и с радио сигнал от разстояние с достатъчно мощен взрив да бъде задействана бомбата. Ако този план беше задействан, ние нямаше да имаме шест жертви и нямаше дори да се говори за правене на изводи, посочи Сотир Цацаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5200 |07.02.2013 Ст. Флоров: Само атентаторът знае със сигурност дали е натиснат грешният бутон . 2| 4877 |06.02.2013 С. Цацаров: Изпратени са съдебни поръчки до Израел и други страни . 22| 6556 |31.01.2013 Сотир Цацаров: Не приемам идеята на Борисов за "здравословен арест" . 47| 5292 |27.01.2013 Цветанов: Експертиза ще посочи дали с оръжието на Йоско са извършени тежки престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads