Реклама / Ads
9| 4877 |01.12.2014 НОВИНИ

Цацаров се самопохвали за акцията в Пазарджик

.
Главният прокурор Сотир Цацаров Източник: Булфото
Благодаря на колегите, които участваха в акцията в Пазарджик. Тук се крие и моята оценка. Мисля, че ние изпълнихме задълженията си и сме на правилният път. Изтичане по технически причини на информация, наложи по-бързата реакция. За щастие това не доведе до загуба на доказателствен материал.
 
Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в „Още от деня” по БНТ. Това не е нещо, което може да бъде развито само в джамия. Става дума за престъпления. Ние реагирахме по национално отговорен начин, добави Цацаров.

Беше казано, че това е пиар акция, която цели да обоснове по-висок бюджет на ДАНС. Дори беше казано, че не е ясно дали у нас има спяща клетка на радикалния ислям, но има една спяща клетка и тя се нарича ДАНС. Аз не защитавам службата ДАНС, заяви Цацаров. Според него никой от хората, които са се изказали, не са стигнали до същината на темата, а са били все на повърхността около фигурата на г-н Писанчев. Това е политическо говорене, заяви Цацаров изнесе данни относно международна акция, проведена в Германия по същото време.

Пропагандирането на „Ислямска държава“ се осъществява по различни начини - от най-дребните неща от типа на носене на фланелки и шапки със съответните символи, продължава чрез призиви по интернет и стига до проповеди в джамии, в които се призовава, че хората трябва да бъдат готови да застанат на страната на каузата на войната, ако е нужно и когато им се заповяда. Това са неща, които са вече установени.

Дали чувства публичен натиск срещу прокуратурата, Цацаров открои публичният от публично-политическия начин. Публичният натиск не може да бъде нещо, срещу което имаме право да се оплакваме. Той не е лош, той е оправдан. Относно публичен натиск, обусловен от политически сили или други интереси, не отричам, че го има. Много хора са заинтересовани да завладеят прокуратурата. Не само политици, палитрата е достатъчно широка, заяви Цацаров.

Проверката на язовири е на територията на цялата страна, а констатациите не са оптимистични, заяви още Цацаров. Издадени са 95 конкретни предписания. Установено е липса на аварийни планове, липса на карти на застрашените райони, непочистени водни легла. Сигурен съм, че ще има мерки в резултат на проверката. Има образувани 4 наказателни производства, 17 административно-наказателни, 13 са завършили с налагане на санкции, посочи главният прокурор.

Той внесе разяснения около работата на прокуратурата по казуса с КТБ. Според него, дотук няма нарушения на закона, извършени от разследващите органи. Предали сме всички необходими по закон документи за екстрадицията на Цветан Василев, оттук нататък работата е в ръцете на сръбския съд. Ако се прецени, че той е виновен, ще го предадат, ако не - няма, каза главният прокурор.

Той съобщи, че предстои в близките дни да бъде назначена банково счетоводна експертиза на международни експерти от одитна компания, която няма седалище у нас.
Цацаров определи като "прекомерно завишена" изнесената в медиите цифра - 2500 души, които са ходили при Цветан Василев и са получавали от него различни услуги. Цацаров обаче каза, че има лица, които ще бъдат разпитвани за връзките им с Василев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5568 |28.11.2014 Атанасов: Започваме проверка на акцията в Люсковец . 48| 16405 |28.11.2014 Пеевски удря Борисов заради акцията срещу ислямисти . 9| 5210 |27.11.2014 Алгафари: Акцията на ДАНС бе глупава показност пред братските служби . 7| 4646 |26.11.2014 Цацаров: Изтече информация за акцията срещу имамите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads