Реклама / Ads
8| 5156 |10.12.2010 НОВИНИ

Цели села продават бебетата си в Гърция

.
Момчетата се търгуват за 18 000 евро, момичетата - за 14 000
 

Два нови региона у нас са се превърнали в пазар за бебета. Това съобщи секретарят на Националната комисия за борба с трафик на хората Антоанета Василева. По нейни думи търговия с бебета е развита в района на плевенските села, както и във варненското село Каменар. „Купувачите на новородени” са основно от Гърция.

Практиката е жените, склонили да продадат бебето си, да се трафикират до южната ни съседка още по време на бременността си. В Гърция новородено момиченце се търгува за около 14 000 евро, а момченцата вървят между 16 000 и 18 000 евро. По думите на Василева в повечето случаи жените не получавали обещаните им от трафикантите суми за продаденото дете. Търговците на бебета давали на майките „жълти стотинки”.

Василева представи и данни за българките, извеждани през граница, за да продават плътта си. По нейни думи все повече момичета съвсем съзнателно решават да заминат в чужбина, за да проституират. Българките се изкушават от доброто заплащане и смятат, че като продават плътта си, ще решат финансовите си проблеми. Много от тях си мислят, че могат да спрат да проституират, когато те решат, и да се върнат у дома, обясни Василева. Тя разказа за българка, която имала големи парични затруднения. Момичето заминало в Холандия по собствена воля с намерението да се върне у дома след година. Там тя обаче останала като бяла робиня в продължение на 8 години. (Новинар)


В момента се подготвят и законодателни промени за по-добрата закрила и реинтеграция на жертвите на трафик. Едно от измененията предвижда задълженията на експлоатираните жени за здравни вноски да бъдат опростени. Василева обясни, че 99 на сто от жертвите на трафик нямат осигуровки, тъй като дълго време са били в чужбина. Преди да бъдат признати за жертви на трафик, жените минават през дълга процедура, която отнема повече от година. Поради тази причина със законодателните промени се цели в този период жените да имат осигурен пакет от здравни услуги.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6606 |26.11.2010 Продават 2 самолета на Васил Божков заради кредит . 2| 6903 |28.10.2010 Продават на търг имотите на Митьо Очите . 4| 4992 |01.08.2010 Продават кметството на София? . 1| 7845 |21.07.2010 Заради борчове в Поморие продават цял комплекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads