Реклама / Ads
Frognews
4| 3612 |27.07.2018

Цената на „Гражданска отговорност” може да скочи

.
Възможно е ново поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност”. Приходите от „Гражданска отговорност” не са достатъчни, за да се покрият обезщетенията след катастрофи. Заключението е на Комисията за финансов надзор.

У нас всяка година стават около 7 хиляди катастрофи. Едва през 2017 г. обаче се наблюдава минимално поскъпване от около 7 лева на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Така средната цена е около 223 лева. На този фон средно за имуществени вреди се плащат около 1600 лева, а за неимуществени обезщетенията растат с всяка година до над 40 хиляди лева. Така в отделни компании не е изключено ново поскъпване на задължителната застраховка.

 

Преди 5 години незрящият Иван Янев е пометен на пешеходна пътека. След поредица операции и рехабилитация е щастлив, че отново е на крака. Възстановяването му включва скъпи импланти, а съдебните дела отнемат години. „У нас, ако няма осъдителна присъда, застрахователите не поемат никакви разходи. Всички закупувания на импланти трябваше да бъдат осигурени от мен и моето семейство”, каза пострадалият пред БТВ.

 

След близо 5 години дела разходите му са възстановени чрез обезщетение по „Гражданската отговорност” на шофьора. „Беше щастие в нещастието, защото ако нямаше застраховка, нямаше да има от кого да потърся поне финансова компенсация, защото друга не може да се поиска”, заяви Иван Янев.

 

Междувременно средният размер на обезщетенията за неимуществени вреди расте. А застрахователите предупреждават, че от юни има решение на съда, което разширява значително кръга на роднините, които могат да предявяват претенции. „То би могло много повече да оскъпи продукта. Може да има изключително голям ефект върху обезщетенията”, коментира Коста Чолаков, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

 

Според Асоциацията на пострадалите в катастрофи цената на „Гражданската отговорност” в момента е твърде ниска.  „Нека не се притесняваме, че цената на застраховката се показва, в крайна сметка тя пази самите нас. Когато обезщетенията са за стотици хиляди, няма как застраховката да е 200 лв.”, посочи Владимир Тодоров. Истинското решение виждат във въвеждането на система, според която изрядните шофьори плащат евтина застраховка, а нарушителите се наказват с по-солени вноски.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ”Гражданска отговорност” може да поскъпне 4| 2940 |24.07.2018 . Цената на бездимните цигари скача със 78 стотинки след 1 октомври 7| 3260 |12.07.2018 . Бивш член на КЕВР: От октомври цената на газа може да скочи с 25-30% 1| 3050 |03.07.2018 . Владимир Каролев прогнозира запазване на цената на бензина през лятото 3| 3837 |11.06.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ