Реклама / Ads
0| 7710 |08.02.2008 НОВИНИ

Цигарите умъртвили 100 млн души през ХХ век, да се готвят още 1 млрд

.
Тютюнопушенето е причина за смъртта на 100 млн души през ХХ век, а ако не бъдат взети спешни мерки в световен мащаб, през ХХІ век ще трябват ковчези за 1 милиард души.
 

Специален доклад на Световната здравна организация по темата беше представен в Ню Йорк.

Той носи заглавие "Глобалната тютюнева епидемия през 2008 година", а акцентът в него е поставен върху факта, че правителствата получават от акцизи върху тютюневите изделия по 200 милиарда долара годишно, а разходите за контрол на разпространението на тютюневата епидемия възлизат на едва 0.02% от тази сума. Все още е по силите ни да спрем разпространението на тютюневата епидемия, която застрашава милиарди мъже, жени и деца в целия свят, твърди генералният директор на СЗО Маргарет Чен.

По данни на организацията ежегодно от различни заболявания, предизвикани от употреба на цигари, умират по 5.4 милиона души. Пушенето предизвиква рак на белия дроб, сърдечно-съдови проблеми и редица други заболявания. Според специалистите обаче, вреди на човешкия организъм нанасят не само цигарите, защото не по-малко вредни са тютюнът за смъркане, наргилето, пурите и лулите. cigara2.jpg

Според изнесените в доклада данни две трети от пушачите населяват едва 10 страни. На първо място по брой любители на тютюна е Китай, където пуши една трета от населението, на второ място е Индия, където 10% са пушачи. Следват Индонезия, Русия, САЩ, Япония, Бразилия, Бангладеш, Германия и Турция. В доклада на СЗО се обръща внимание на това, че броят на жертвите на тютюневата епидемия надхвърля жертвите на което и да било инфекциозно заболяване. Независимо от тази печална статистика нито една страна не е изпълнила изцяло международните изисквания, одобрени от Международната конвенция за контрол над тютюна, влязла в сила през февруари 2005 година.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, присъствал на представянето на доклада, го определи като революционен. Според него, в документа за първи път имало данни и статистика, които довеждали до сериозни размисли за последиците от пушенето и препоръки как да бъде спряна тютюневата епидемия.

img_3969.jpg
снимка Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7600 |08.02.2008 Петролопроводът Бургас-Александруполис щял да развие туризма . 7| 4928 |07.02.2008 ГЕРБ влезе в семейството на Европейската народна партия . 1| 4996 |07.02.2008 Павел Чернев се върна при старите си другари от ВМРО . 2| 9302 |07.02.2008 Николай Василев яхна метлата – 350 чиновници вън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads