Реклама / Ads
26| 7069 |13.03.2014 НОВИНИ

В ЦИК - БСП и ГЕРБ по 5 члена, ДПС-2, "Атака"-1

.
ГЕРБ ще има 5 членове в Централната избирателна комисия, Коалиция за България - също 5, ДПС - двама, а „Атака" - един, обяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова пред журналисти в парламента.
 

„Всеки може да сметне тази сметка, използвайки джобния си калкулатор. Това е правомощие на президента. Аз нямам никакво съмнение, че той има математици, самият той има подходящо образование да може да седне да сметне простата сметка как се разпределят 13 членове между парламентарно представените партии", заяви Манолова.

„Изборният кодекс, калкулатор - проста сметка как се разпределя числото 13 между четири парламентарни партии при определена пропорция. В текста на ал. 8 - при назначаване на членовете на ЦИК извън тези по ал. 7, където е дадено ръководството, се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиция, като партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, имат право на по един свой член в ЦИК.

От общо 19 членове - 4 членове са ръководство, остават 15. Двама членове - излъчени от Синята коалиция и от НДСВ. Остават 13 членове. Независимо какво число използваме - първоначалното при структурирането на Народното събрание или сегашното положение, разпределението между партиите е 5, 5, 2, 1, независимо дали на ГЕРБ ще смятаме 97 или 94 народни представители, на Коалиция за България 84 или 83, ДПС и „Атака" нямат промяна и имат съответно 36 и 23 народни представители. За коректност съм сметнала първоначалната ситуация в парламента върху 240 народни представители според вота на българските граждани и сметката е проста и не предизвиква никакви разногласия", обясни Мая Манолова.

По време на почивката в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева е отишла при Мая Манолова във връзка с разпределението на членовете на партиите.

„Тук не става дума за това какво мисли г-жа Цачева, какво мисля аз или който и да е. Има текст на Изборния кодекс. Човекът, който трябва да си извади джобния калкулатор или да го възложи на своите съветници, е президентът. Нямам никакво съмнение, че той ще подходи добросъвестно и в съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс. Нямам никакво съмнение и затова до този момент не съм се включила в истерията коя политическа сила колко членове ще има. Нямам никакво съмнение, че президентът ще приложи закона, използвайки правилата на простата аритметика", подчерта Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 106| 5249 |13.03.2014 ГЕРБ нарече предизборно пазаруване Великденските добавки . 17| 5533 |11.03.2014 Социолози: ГЕРБ,БСП и ДПС- подиума на евроизборите . 45| 6743 |11.03.2014 ЦАМ: 18,7% - ГЕРБ, 17,6% - БСП . 32| 6219 |10.03.2014 Синьо единство: ГЕРБ са отговорни за разцеплението на десницата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads