Реклама / Ads
28| 7079 |12.05.2012 НОВИНИ

Цветанов: Заради Галеви Брюксел ще ни дърпа ушите...

.
Цветан Цветанов
Изчезването на братя Галеви ще се отрази негативно в юлския доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в България. Това обяви днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
 


За пореден път Цветанов не пропусна да разкритикува съда, че вината за изчезването на дупнишките бизнесмени е на магистратите, затова не трябва да сме изненадани от критики в юлския доклад на Брюксел.

 

”Разбира се, че това няма да е много добре възприето. Вие видяхте, когато излезе позицията на Европейската комисия, заглавието беше: "Да ги хванем". Съдът е този, който на апелативна инстанция е могъл да се разпореди тези лица да бъдат там, където им е мястото. При положение, че не е направено, започваме да издирваме тези лица”, заяви той, цитиран от БНР.

 

Все още не е ясно има ли международна заповед за издирване на Галеви. ”Това е от компетентността на Върховна касационна прокуратура, която трябва да ги заложи в системата. Не бих искал да коментирам нищо повече”, каза Цветанов.

 

”Много са възможните хипотези. В момента знаем, че тях ги няма”, заяви още Цветанов по повод изчезването на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като ”братя” Галеви.

 

Във вторник, седмица след като Върховният касационен съд (ВКС) окончателно ги осъди на по 5 години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване, двамата се оказаха в неизвестност. И досега все още не е ясно дали са напуснали страната.

 

”Предположенията са, че или са се укрили някъде в страната и другият вариант е, че са излезли нелегално извън страната, защото те няма как да преминат легално през границата, тъй като имат ограничения да напускат страната”, коментира в събота Цветанов.

 

Той обаче е уверен, че където и да се скрият, братя Галеви ще бъдат открити.


”В момента има много информационни системи, чрез които се предава и се обменя информация в реално време. България си извоюва едно изключително добро доверие чрез тези информационни системи с нашите евроатлантически партньори и за последните две години и половина, сме увеличили информационния обмен с Европол с 371 процента. Уверявам ви, че където и да се скрият, те ще бъдат открити, защото в момента и с база данните ни на Шенгенската информационна система, и на Интерпол, и на Европол, те ще бъдат локализирани и ще бъдат задържани”, каза Цветанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 10556 |12.05.2012 Галеви почват на чисто с 10 млн. евро . 24| 6266 |12.05.2012 Р.Петков: Сам си тръгнах от МВР, а не заради Галеви . 19| 6928 |11.05.2012 Цветанов: Хамстера и Очите не са си говорили за кино и театър . 12| 7688 |10.05.2012 МВР закопча и Хамстера заради атентат срещу висш полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads