Реклама / Ads
2| 5541 |14.06.2010 НОВИНИ

Ал.Цветков: Проектът " Пловдив-Свиленград" е неспасяем

.
Александър Цветков
Дори на теория не можем да наваксаме закъснението по проектите за Дунав мост ІІ и жп линията "Пловдив-Свиленград". Това заяви днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
 

Той не скри учудването си, че точно бившият транспортен министър повдига този въпрос и коментира думите на предшественика си Петър Мутафчиев, че от драстичното изоставане на ремонта на жп линията България ще изгуби еврофинансирането по проекта, след като даде старт на изграждането на речна информационна система на Дунав.

“Чувствам се като момчето с парцела, което трябва да изчисти изцапаното от някой друг, и го критикува, че не чисти достатъчно бързо“, заяви министър Цветков.

На практика проектът за жп линията "Пловдив-Свиленград", който струва около 300 млн. евро е неспасяем. Все още има неприключили отчуждителни процедури по трасето, въпреки че модернизацията на релсовия път трябва да приключи в края на 1010 година.

Европейската комисия категорично е отказала да удължи срока за проекта и е посъветвала страната да го включи към ОП “Транспорт“, за да се облекчи частично държавният бюджет. Това е и станало миналата седмица по време на заседанието на управляващия орган на оперативната програма. Вече жп линията е вкарана във финансирането за програмния период до 2013 г. и така в най-лошият случай страната ни ще загуби 70 млн. евро от ИСПА. Оптимистичният е за двойно по-ниска сума.

В тази ОП "Транспорт" влиза и магистралата Калотина-София.

Стартиралото изграждане на речната навигационна система БУЛРИС се финансира по ОП “Транспорт“ със 7.5 млн. евро. Само България няма такава инфосистема от всички държави по поречието на Дунав и ако не я изградим до 2013 г., ще бъдем глобени от ЕК.

Системата има за цел да следи речния трафик и да навигира корабите. От 2011 г. всички български корабособственици трябва да се оборудват с уреди за навигация от БУЛРИС – т.нар транспондери, чиято цена е около 500 евро.

Системата се изгражда от обединение “БУЛРИС 2009“, в което влизат българските “Си Ем Сис“, “Технологика“ и Държавното предприятие “Строителство и възстановяване“, както и хърватската “Круп“.

“Технологика“ е изградила информационната система за морска безопасност, но още не си е получила цялата сума за проекта и има да си везма от държавата 400 000 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6878 |14.06.2010 8-годишна пила ракия; бере душа в "Пирогов" . 4| 6583 |14.06.2010 И. Инджев: "Барбекюто срещу Империята" е война без край . 12| 5777 |13.06.2010 Берлускони: Бях адвокат в ЕС, за да върна България в "голямото семейство" на Европа . 2| 5902 |11.06.2010 Издирват дете в река "Янтра"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads