Реклама / Ads
68| 5149 |08.08.2013 НОВИНИ

Цветлин Йовчев се възмущава от ветото на парче

.
Министър Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Последиците от ветото ще са, че правителството няма да може да се разплати с бизнеса и най-много ще пострадат малките и средни предприятия, няма да бъдат реализирани проектите за повишаване на заетостта и няма да бъдат подпомогнати социално най-уязвимите хора.
 

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от Фокус. "Налагането на вето е конституционно право на държавния глава и той носи отговорността за това решение", обясни той.

„Има няколко неща, които за мен будят недоумение. Не разбирам как може да бъде върната само част от актуализацията на бюджета. Бюджетът представлява един счетоводен баланс за приходите и разходите на държавата за определен период от време. Изваждането на една част от него нарушава този баланс", твърди Йовчев. Той допълни, че е изненадан от твърдения, че едва ли не са подценени възможностите на приходните агенции.

„Имаме няколкократни констатации, че е силно надценена възможността за растеж на БВП - около два пъти. Приходните агенции не създават пари, те могат да събират данъци и такси от реализирани стоки и услуги. Ако такива стоки и услуги не са произведени, парите няма как да бъдат събрани. Служебният министър на финансите, назначен от президента, даде становище, че тази прогноза за ръст на БВП е силно надценена. Няма как да съберем пари, които не съществуват. Трябва да стане ясно откъде ще се намерят средствата за погасяване на този кредит. Те са във фискалния резерв. Ако някой счита, че трябва да се извадят от фискалния резерв и той да падне под необходимия минимум от 4.5%, това трябва да се заяви ясно и категорично", обясни вицепремиерът.

Министър-председателят заяви, че ще направи повторни консултации с всички обществени слоеве, които ще бъдат засегнати от това решение. След това ще бъде взето решение какво да бъде направено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5986 |06.08.2013 Цветлин Йовчев: Три пъти по-малко се подслушва . 24| 5695 |30.07.2013 Йовчев: Няма бели петна около белия автобус . 116| 5763 |27.07.2013 Ден 44-и: Посветиха шествието на Цветлин Йовчев . 74| 6259 |26.07.2013 Йовчев притеснен. Щяло да се пречи на придвижването към Бузлуджа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads