Реклама / Ads
3| 3266 |23.03.2021 НОВИНИ

Цветозар Томов: Страхът ще определи избирателната активност

.
Цветозар Томов Източник: БГНЕС
„Страхът може да повлияе на избирателната активност и да я смъкне рязко надолу, а недоверието към властта може да действа в обратна посока, тоест да мобилизира някакви хора да гласуват наказателно срещу сега управляващите. А какъв точно баланс ще се получи в денят на изборите ще разберем чак когато дойде този ден”, смята социологът Цветозар Томов.
 

Предизборната кампания до момента протича вяло и странно. Това каза в коментар за БГНЕС бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов. „Очевидно тя протича под знака на пандемията за разлика от предизборните кампании, на които сме свикнали. Твърде малко са случаите когато кандидатите общуват пряко с избирателите, по-малко отколкото в други кампании”, каза той.

 

„Вяла е защото са по-малко обществените събирания, свързани с кампанията, а е странна, защото нараства силно значението на социалните мрежи и медиите”, посочи Томов. Той добави, че това не е изненада, защото в повечето страни, в които се провеждат кампании по време на пандемия, имаше такива тенденции. „Но това, което не знаем е какъв ще бъде резултатът от така протичащата кампания – доколко и как това ще се отрази на начина, по който хората ще гласуват в изборния ден”, анализира той. Според Цветозар Томов е по-логично да очакваме ниска избирателна активност.

„Ситуацията в България е необичайна в още едно отношение. Ние вървим към най-тежкия пик на тази пандемия от една година насам точно около датата на изборите. В страната нараства броят на заразените, на хоспитализираните, на карантинираните, нараства и напрежението на тема COVID-19, а в същото време ваксинирането буксува на място, ние сме на последно място в Европа в това отношение“, заяви социологът.

 

Това може да породи различен тип емоционални реакции сред избирателите. „Ще има много засегнати хора, защото с наближаването на изборите нараства и смъртността, която по началото се движи 2-3 седмици след пика на заболяванията, и е много трудно да се предвиди как и доколко това ще измени тази картина, която в момента можем да регистрираме чрез социологически проучвания. Значи ще произведем избори в обстановка на страх и на нарастващо недоверие към властта едновременно“, заяви Томов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9098 |20.03.2021 Цветозар Томов: В случая ”Работа, работа, работа” не върши работа. Никаква . 8| 3517 |19.03.2021 Лъчезар Томов: Случаите спадат с 30% за тези 10 дни, ако локдаунът се изпълни правилно . 16| 7108 |18.03.2021 Цветеслава Гълъбова: С наближаване на изборите на преден план излиза Н.В. Страхът . 21| 6160 |16.03.2021 Цветозар Томов: Въпрос на време е да станем световен лидер по размери на хуманитарната катастрофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads