Реклама / Ads
12| 5295 |26.12.2020 НОВИНИ

Турбулентната 2020: Снимки, записи, скандали, протести...

.
турболетната 2020 година
Турбулентна беше цялата 2020 година у нас. Последните 12 месеца минаха под знака на здравна, политическа и икономическа криза, които водиха със себе си почти ежедневни сътресения във властта.
 

Трудно бихме могли да обхванем 2020 година. Но ето някои от ключовите събития, които я белязаха. 


Васил Божков


2020 г. сякаш започна ударно със скандалите около Васил Божков, който се сдоби с обвинения, избяга в Дубай, а заради замразените му активи цял един футболен отбор се изправи пред огромно предизвикателство.


Всичко започна с промените в Закона за хазарта, според които само Българският спортен тотализатор има право да организира лотарийни игри.  Последва лавина от скандали. Избягалият в Дубай Божков започна да публикува снимки, разговори и уличаващия самия него твърдения за рекет, които намесиха в цялата “приказка” бившият вече финансов министър Владислав Горанов, Менда Стоянова и Бойко Борисов. Намесена бе дори Севдалина Арнаудова - правителственият пиар, която бе наречена “Шехерезада” от хазартния бос. 


Записите и снимките 


Скандалните записи и снимки с премиера Борисов се появиха в началото на вече отиващата си 2020 г. Темата бе актуална през цялата година, а съвсем наскоро прокуратурата заяви, че не е открила проблеми при проверката и данни за престъпление няма. Въпреки това обаче в скандалните записи, в които звучи гласа на премиера, се говореше за една проста жена от Кърджали, размазани физиономии и прочее. 


Снимките от спалнята му пък дадоха повод за редица въпроси - за автентичността им, парите, кюлчетата злато до… крема против гъбички на нощното шкафче в премиерската спалня. Борисов първо определи фотосите като фейк. После призна, че са истински, но парите били поставени в шкафчето от някой друг. Бе прокарана дори абсурдната версия, че президента Румен Радев следи премиера с дрон. Впоследствие се оказа, че Борисов знае кой е сложил парите и златните кюлчета в спалнята му - дама с мистериозен псевдоним “Мата Хари”. Не е ясно прокуратурата знае ли коя е дамата и дали госпожата е била разпитана. 

 

БарселонаГейт

 

Междувременно Борисов стана основен герой и в друг скандал - БарселонаГейт. Медии в Барселона публикуваха информация, според която каталунската полиция и антикорупционната прокуратура разследват българския премиер Бойко Борисов за праве на пари. Разследването е започнало след подаден сигнал през март 2019 година. Разследваше се произходът на 5 милиона евро инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.


Акцията в “Росенец” 


Сякаш всичко започна от тук. Нарекоха акцията на бившия правосъден министър и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов “Десанта в Дебеландия”. Иванов се опита да акостира на българския бряг край парк “Росенец” с гумена лодка. Плажът дълго време бе недостъпен за обикновените хора, защото се намира край лятната резиденция на Ахмед Доган. Общинският път се използваше като частен. Иванов обаче бе посрещнат от гардове на НСО, които не само го възпряха, но и захвърлиха българският флаг. Акцията бе излъчена на живо в социалните мрежи и направи съпричастни хиляди хора. 


Рейдът на Гешев в Президентството


Акцията в парк “Росенец” бе последвана от друго събитие, което сякаш запали клечката кибрит и я пусна в буре, пълно с барут. За рейдът на прокуратурата в Президентството става въпрос. Държавното обвинение нахлу в институцията заради служители от президентската администрация, намесени в друг скандал, станал тази година - БоклукГейт, който доведе до задържането на зам.-министър Красимир Живков и братя Бобокови. 


Специализираната и Военната прокуратура, както и служители на СДВР нахлуха в сградата. Секретарят на държавния глава Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев бяха арестувани. Акцията бе показна и безпрецедентна. Бе сметната за посегателство срещу държавността и изкара на площада стотици хора.


Протестите 


И така… вече над 100 дни демонстрациите срещу управляващите не стихват. Лятото на тази година бе съпроводено от наистина масови протести не само на жълтите павета в столицата, но и в цялата страна, дори и в чужбина. 


Имаше няколко национални протеста, при които се стигна и до ескалации на напрежението и сблъсъци с полицията. По-сериозни бяха те по време на първото Велико народно въстание (както бяха обявени националните протести). Основните организатори на демонстрациите бяха Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков от “Отровното трио”. 

 

Акция имаше и на "Росенец". Стотици граждани се стекоха към плажа, за да приберат българското знаме, захвърлено от гардовете на НСО. И там се стигна до ескалации - полиция и протестиращи влязоха в стълкновение, след като униформените възпряха демонстрантите по пътя им към плажа.

 

Брюксел погледна към България


Протестите и скандалите у нас привлякоха вниманието и на международната общност. България отдавна е сочена за най-корумпираната държава-членка в ЕС, но всичко случило се през първата половина на тази година накара Брюксел да погледне по-отблизо. Редица реномирани чуждоезикови издания обърнаха внимание на събитията в страната. Европейската комисия отправи остри критики по отношение върховенството на закона у нас, а становищата бяха повторени и в резолюция, гласувана и приета в Европейския парламент. Тя бе по инициатива на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).


Маньовърът с Конституцията


Някъде между протестите управляващите хвърлиха прах в очите и спечелиха време с проекта си за промяна в Конституцията. Той бе внесен, за да се осъществи така нареченият “рестарт” на държавата и бе отговор на демонстрациите. Според властта това било основното искане на гражданите на площада. Бе създадена временна комисия към НС начело с Десислава Атанасова, проектът бе набързо гласуван и съответно отхвърлен (напълно очаквано).


Венецианската комисия към Съвета на Европа отправи сериозни препоръки към страната ни по отношение на съдебната система, нуждата от реформа и проблемите с контрола на главния прокурор. Управляващите отговориха с идея - независим прокурор да разследва главния прокурор. Независимият прокурор обаче да се избира от същият орган, който избира и обвинител №1 - ВСС. 


Изобщо… турбулентна бе 2020 г. Наситена със събития, скандали и белязана от пандемията от COVID-19, ударила целия свят. 2020 г. бе пълна с уроци. Дано сме научили нещо.


Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7882 |22.09.2020 Румен Радев: Диалогът с премиера има смисъл, ако се изчисти истината за записи, шкафчета, схеми . 58| 9349 |03.09.2020 Десетки арестувани тази нощ, мирни хора бяха зверски бити, крият кой къде е арестуван /снимки, видео/ . 63| 8259 |25.08.2020 Ден 48! Протестиращите ”нахраниха” властта с вмирисана риба /снимки, видео/ . 14| 6688 |16.08.2020 Ден 39: В над 20 града по света протестират срещу Борисов /снимки,видео на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads