Реклама / Ads
2| 5122 |15.09.2007 НОВИНИ

Учебната година започна с учителски протести срещу унизителните заплати

.
15 септември – първият учебен, който винаги е бил тържествен, радостен и вълнуващ за ученици, учители и родители. Днес обаче за първи път учебната година беше открита с учителски протести. По данни на КНСБ между 67 и 80% от преподавателите в цялата страна са се включили в едночасовата предупредителна стачка от 9 до 10 ч.
 

Учителите носеха на реверите си лентички с надпис „Достоен труд - достойна заплата". Те настояваха за 100%  увеличение на възнаграждението им. Ако кабинетът и учителските синдикати не се разберат по този въпрос, от 24 септември ще започне безсрочна ефективна стачка. Близо 1 милион ученици, които днес започват занятия в 3100 училища на територията на цялата страна, могат да излязат в принудителна ваканция за неопределено време. Първокласниците, според информация на МОН, са 68 300. Те със сигурност ще запазят странни спомени за един от най-значимите дни в живота им.

По данни на КНСБ и на КТ „Подкрепа" в стачката са се включили учителите в Хасково, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Русе, Плевенско, Благоевград, Търговище, Старозагорско, Бургаско, София град и др. По БНР съобщиха любопитна информация от Русе, че когато при откриването на учебната година преподавателите са обяснили на всеослушание защо стачкуват, официалните лица, предимно депутати, са напуснали демонстративно тържеството. Родителите на децата обаче категорично са застанали на страната на учителите. Случката е доста показателна и за пореден път доказва, че политици и народ у нас живеят в паралелни светове. Тук му е мястото да споменем, че образователният министър Даниел Вълчев в навечерието на 15 септември прочете по БНТ приветствието към учители и ученици с физиономия и тон по-подходящи за надгробно слово.

 Учители от софийски гимназии, учени от институтите на БАН и от СУ „Св. Климент Охридски" се събраха на протестен митинг-шествие в столицата за защита на образованието и науката и изидгането им за национален приоритет. Те настояват за удвоено финансиране на образованието и науката в бюджет 2008, европейски пропорции в бюджетната сфера, европейски стандарти във финансирането на учебната и научно-изследователската дейност и европейско съотношение в бюджет 2008 между заплащането в образованието и науката, и това в държавната администрация.
Учените събират подписка под декларация в защита на образоавнието. В нея те настояват образованието и науката да бъдат издигнати за основен приоритет на страната. "Сит търбух за наука глух", пише на някои от издигнатите плакати на протестиращите. "БАН и университетите - винаги заедно", гласи друг лозунг. Много от участниците в протеста са с лентички с надпис "Достоен труд - достойна заплата". Ученици и родители също участват в шествието. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4899 |12.09.2007 7,5% инфлация от началото на годината . 5| 5647 |09.09.2007 Премиерът Сергей Станишев: Учителските заплати ще тръгнат, ама от 1 януари 2008 г. . 2| 5428 |30.07.2007 Нови правила за колите ще има в Слънчев бряг догодина . 2| 6044 |09.07.2007 В „Шише джам” протестират втори месец за справедливо заплащане, държавата нехае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads