Реклама / Ads
2| 4657 |30.04.2018 НОВИНИ

Учител: В отпадането на фейлетоните на Ботев и Алеко има политика

.
Николай Милчев
„Да се обединява тематично, без да се следва хронология, означава ние да направим много хубав дизайн на обучение по литература, като го лишим обаче от съдържание“. Така поетът Николай Милчев, който е и учител по литература в столично училище, коментира днес променената концепция на съдържанието по българска литература в гимназиалния курс.
 

Той обясни пред БНР, че литературата от десетилетия се преподава по хронологичен начин. Сега се предлага това да става тематично.

 

Милчев подчерта, че преди години същото се е случило и с материала в 8 клас и посочи резултата: „Осмокласниците не разбраха от това абсолютно нищо, само дето си мислиха, че Хайтов и Багряна са много по-възрастни от Димчо Дебелянов и дето не смееха да се разплачат на „Да се завърнеш в бащината къща“, а си мислиха - колко странно и колко модерно звучи мотивът за завръщането на блудния син.“

 

„Знам, че в литературата винаги се правят експерименти, но експерименти на базата на ученици и във времена, когато българските ученици не знаят името на нито един български автор, да се обединява тематично, без да се следва хронология, означава ние да направим много хубав дизайн на обучение, като го лишим от съдържание“, каза Милчев.

 

Според него „тематично може да се изучава литература в университет, но ученик, който не е чувал името на нито един български поет, да говори за любовта, смъртта и за други теми, без да знае кога, как, защо е възникнало произведението, без да знае биографията на автора – това е екстравагантност, която ще има много тежки последици“.

 

Милчев бе категоричен, че нещата са много зле и по-скоро трябва да се върви към опростяване: „Трябва да бъдем по-щадящи. Наистина да накараме учениците да четат, да познават произведенията, да знаят факти от биографията на авторите“.

„Да паднат фейлетоните на Алеко означава, че някой много се страхува и му е много неприятно четирите фейлетона от „Разни хора, разни идеали“ да бъдат прочетени. Не мога да се отърва от усещането, че отпадането на фейлетоните на Ботев и на Алеко Константинов имат и политически оттенък. ... А да отпада Емилиян Станев направо е скандално“, коментира още Милчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4572 |22.11.2017 Работодателите пак натискат за отпадането на добавката ”прослужено време” . 4| 5516 |26.10.2017 Фрогоко: Отпадането на легализацията на дипломите от чужбина – урожай за калинките? . 0| 4831 |11.08.2017 Десетки жалби срещу мобилни оператори след отпадането на роуминга . 0| 7047 |14.07.2017 Отпадането на клас „Прослужено време“ само при съгласие на синдикатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads