Реклама / Ads
2| 3575 |05.09.2023 НОВИНИ

Учители пишели оценки на починало момиче в Пловдив, министър Цоков разпореди цялостна проверка

.
Източник: личен архив
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка на случая в СУ „Найден Геров“ в Пловдив. Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО. „Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива“, подчерта министър Цоков.


Фактологията до момента показва, че РУО – Пловдив е било сигнализирано, че в СУ „Найден Геров“ продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката.


РУО – Пловдив установява нарушението, но се ограничава само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра.

 

В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на Прокуратурата на Република България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 14002 |14.08.2023 МОН пусна „Дигиталната ученическа раница” - уебсайт, в който децата ще открият своите учебници, оценки и програма . 4| 13783 |19.07.2023 Министър Цоков: Заплатите на учителите може да се увеличат и още . 3| 2571 |08.07.2023 Заради ниските оценки: Обмислят промени в изпитния формат на матурите и НВО . 0| 2510 |29.06.2023 Министър Галин Цоков: Фокусът ни ще бъде върху редуцирането на административната тежест върху учителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads