Реклама / Ads
4| 4345 |22.02.2016 НОВИНИ

Удължават срока на обсъждане на новите учебни програми за втори, шести и осми клас

.
Меглена Кунева
Удължава се срокът на обсъждане на новите учебни програми за 2-ри, 6-и и 8-и клас, обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, цитирана от БНР. В ход е обсъждането на програмите по български език и литература от 5-и до 12-и клас в Националния дворец на културата.
 

Срокът за обсъждане на новите учебни програми за 2-ри, 6-и и 8-и клас приключва на 22 февруари, но той ще бъде удължен. Именно заради тях се стигна до смяната на министър Тодор Танев.

 

Във вторник дискусии, подобни на днешното обсъждане, ще има във Велико Търново, а в сряда - в Пловдив.

 

Проектите за прогимназията по български език и литература олекотяват значително учебното съдържание, каза Милена Иванова, главен експерт по български език в Министерството на образованието.

 

Целият 7-и, 10-и, 11-и и 12-и клас ще се учи само българска литература, защото след тези класове има национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити. По история  в 5-и клас ще се учи Античност, в 6-и - Средновековие, в 7-и - българска история, в контекста на световната история през XVIII- XIX век, a в 8-и и 9-и клас световна история i в 10-и клас история на България.

 

СнимкаСпоред заместник-министър на образованието Диян Стаматов с промяна в Наредбата за учебното време ще се реши проблемът с изучаването на периода "Средновековие" и континента Европа за учениците в 5-и и 6-и клас.

 

Стаматов заяви това, след като стана ясно, че тези ученици ще бъдат в "заварено положение", когато влязат в сила новите учебни програми:

В момента имаме 3 часа задължително избираема подготовка в 5-и,6-и и 7-и клас. Би могло да стане изменение в Наредба № 6, където да има по половин час история и половин час география, за да се компенсира този малък пропуск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5205 |30.11.2015 БСП и Атака напуснаха обсъждането на бюджета, правел се на тъмно . 0| 4468 |01.10.2015 Съюзът на съдиите гневен от срока за номинации на инспектори към ВСС . 0| 4356 |19.07.2015 Удължават разследването за терористичния акт в Сарафово . 0| 4453 |14.07.2015 Московски: Стратегията за оздравяване на БДЖ влиза за обсъждане в НС наесен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads