Реклама / Ads
21| 4537 |14.02.2022 НОВИНИ

Украйна, Крим, Русия и още един фронт на напрежение - Евровизия

.
”Позицията ми е пределно ясна - във война сме от 8 години. Русия е агресор. Крим е на Украйна”. Това е позицията на Алина Паш - изпълнителката, избрана да представи Украйна на Евровизия тази година. Думите й са от 5 февруари 2022 г. в отговор на журналистически въпрос за нейната гражданска позиция и посещенията й в окупирания Крим. Това не е всичко - в сценичното представяне на избраната от Украйна песен се прожектира и карта на страната, част от която е и анексирания от Русия Крим… Но за това след малко.
 

В момент, в който Запада е настръхнал заради опасенията от война, а напрежението между Русия и Украйна ескалира с всеки изминал ден и час, държавите се готвят за своето участие в Евровизия - невинен песенен конкурс, в който обаче има много геополитика. За съжаление. Поради тази причина например ще е интересно как ще се разпредели вота на националните журита между Русия и Украйна, след като и двете държави ще участват в песенния конкурс. Вече е ясен представителят на Киев на Евровизия - Алина Паш. И, оказва се, тя не е никак случайна. И има много категорична гражданска позиция по особено чувствителен в момента въпрос - Крим. 

 

Алина Паш е родена през 1993 г. в Буштино, Западна Украйна. Става популярна с участието си в шестия сезон на X Factor Украйна, а съвсем наскоро печели и националната селекция на страната като е избрана да представи Украйна на Евровизия тази година. 

 

През август 2015 г. Паш посещава Ялта - град в границите на анексирания от Русия Крим. Там се провежда референдум за отделянето на Крим от Украйна, който доведе до последвалата анексия. Това бе и причината изпълнителката да влезе в базата данни на неправителствения център "Миротворец" заради участие в опита да се легализира окупацията на Крим от Русия. Според самата певица тя е стигнала до Крим с автобус от територията на Украйна, като през януари 2022 г. Държавната гранична служба в Киев публикува документ, който доказва това. 

 

Това обаче не е всичко. Въпреки напрежението между Русия и Украйна, на 11 юни 2018 г. Паш се готви да участва в Bosco Fresh Fest, фестивал, който трябваше да се проведе в Център "Сколково" в Москва. Той е организиран от руската компания Bosco di Ciliegi, собственост на Михаил Куснирович, пълномощник на Путин на президентските избори през 2018 г. Заради обществено недоволство обаче Паш отменя участието си във фестивала.

 

“Музиката и любовта нямат място там, където започват шума, омразата и неразбирането”, казва тогава Алина Паш.

 

Така се стига и до интервюто й преди няколко дни, на което украинската изпълнителка казва недвусмислено - Крим е на Украйна, а Русия е агресор. 

 

Песента на Украйна за Евровизия е със заглавие“Тіні забутих предків” (Shadows of Forgotten Ancestors). Текстът е на два езика - украински и английски. Според Паш в нея се разказва за трудната съдба на украинския народ. В края на сценичното представяне на парчето на сцената се прожектира карта на Украйна, част от която е полуостров Крим - напълно еднозначен сигнал към Русия. 

 

Това не е първият път, в който Украйна отправя политическо послание към Москва от сцената на Евровизия. Добре известен е скандалът с песента “1944” на Джамала, с която Киев участва на песенния конкурс през 2016 г. и печели. Песента е посветена на депортацията на кримските татари през 1944 година и по-специално за историята на прабаба ѝ, която по време на депортацията към Централна Азия губи една от дъщерите си. Мнозина обаче бяха категорични, че не става дума единствено за историческа препратка, а и за директно послание за събитията от 2014 г., когато Крим е анексиран от Кремъл.

 

Джесика Вълчева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 3137 |14.02.2022 Велизар Шаламанов: Русия да започне да прибира войските в казармите . 11| 3582 |14.02.2022 Украйна поиска среща с Русия през следващите 48 часа . 19| 3648 |12.02.2022 Външно към българите: Напуснете Украйна, не пътувайте . 26| 3367 |11.02.2022 Берлин непоклатим: Без ”Северен поток - 2”, ако Русия нападне Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads