Реклама / Ads
1| 2883 |12.06.2023 НОВИНИ

Украйна: Нивото на водата в басейните за охлаждане на реакторите на Запорожката АЕЦ е стабилно

.
Няма проблеми с охлаждащите басейни на Запорожката АЕЦ
Нивото на водата в басейните, използвани за охлаждане на реакторите в украинската Запорожка атомна електроцентрала, e стабилно въпреки намаляването на нивото в близкия язовир “Каховка”, съобщи украинският министър на околната среда.
 

Нивото на водата в резервоара е спаднало драстично след разрушаването на язовир "Каховка" миналата седмица.

 

Запорожката ядрена централа продължава да изпомпва вода от Каховския язовир, за да охлажда ядреното гориво и за да се избегне инцидент, заяви Международната агенция за атомна енергия преди дни.

 

Унищожаването на язовира, намиращ се на река Днепър, предизвика евакуацията на хиляди хора от наводнените зони и породи безпокойство за Запорожката АЕЦ, окупирана от руснаците и намираща се на 150 километра нагоре по течението.

 

След проучване стана ясно, че операциите по изпомпване на вода би трябвало да продължат, дори и водното ниво да спадне под настоящия праг от 12,7 метра, който преди това бе преценен като критичен, обясни агенцията към ООН.

 

Тя фиксира сега на 11 метра критичния праг на водното ниво.

 

Горивото в активните зони на реакторите и в басейните за съхранение трябва да се охлажда постоянно, за да се предотврати авария и в резултат на нея отделяне на радиоактивни вещества в околната среда.

 

Персоналът на АЕЦ Запорожие вече въведе мерки за ограничаване на потреблението на вода, като тя се използва само за основни дейности, свързани с ядрената безопасност.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за разрушаването на язовира.

 

Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, е в центъра на конфликта - тя беше обстрелвана няколко пъти и седем пъти беше изключвана от електрическата мрежа, откакто беше превзета от руската армия на 4 март 2022 г., десет дни след началото на инвазията в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2786 |11.06.2023 Ивайло Шотев, ПП-ДБ: С ГЕРБ сме като олиото и водата, но трябва да подходим държавнически . 17| 2903 |09.06.2023 Украйна: Има доказателства, че руска диверсионна група е взривила ”Нова Каховка” . 9| 5093 |08.06.2023 ВЕЦ ”Каховка” вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ ”Запорожие”. Нивото на водата е ”под критичната точка” . 1| 2640 |07.06.2023 След взривяването на язовира в Украйна: 42 хиляди души са в риск от наводнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads