Реклама / Ads
1| 5212 |28.07.2010 НОВИНИ

Украинец наддава за "Кремиковци"

.
Украинската компания „Ворскла стийл", свързана с милиардера Константин Жеваго, проявява интерес към „Кремиковци". Това стана ясно от пресконференция на шефа на компанията Виктор Демянюк.
 

Въпреки че оприличи комбината на "бракма с цена на мерцедес",, Демянюк заяви намеренията си да участва в обявения търг за продажба на "Кремиковци".  Преди това обаче желае предварително да се запознае със състоянието на "Кремиковци". И макар "Ворскла стийл" да е обявена в несъстоятелност, Виктор Демянюк твърди, че има пари за "Кремиковци"

Първоначалната обявена цена за комбината е 565 милиона лева. Той обаче иска да провери реалното състояние на комбината, за да е сигурен, че ще може да си върне печалбите и че комбинатът ще може да произвежда продукция, която да продава.

Тази цена е прекалено, прекалено, прекалено висока, смята Виктор Демянюк.

Реално е „Кремиковци" да бъде оздравен, убеден е той. 60-65 милиона евро печалба може да генерира комбинатът, според него. Реалният дълг на "Кремиковци" към момента е 1,2-1,3 милиарда лева. Този дълг обаче може да бъде разсрочен и платен.

Демянюк вече има изготвен оздравителен план за комбината. Провел е и предварителни разговори с фирмите, на които предприятието дължи пари. От тези разговори става ясно, че фирмите били склонни да приемат предложението на Демянюк за разсрочени плащания.

Той извади документи и фактури за злоупотребите в „Кремиковци". Комбинатът точел ДДС, както и незаконно продавал ток на 39 фирми. Сред тях са Белла -България, ДКЦ 16 и Булгартрансгаз ЕАД ГРС Кр-ци. Освен това продажната цена на тока комбинатът завишавал с 25%.

ДДС се начислявало и върху хвоста. По закон хвостът не се облага с ДДС.

Демянюк е категоричен, че нарочно „Ворскла стийл" е изгонена от комбината, защото разкрил злоупотребите и искал отговорност от ръководството на Кремиковци.

Не искахме да участваме в тези схеми, подчерта Демянюк.

По думите на украинеца имало е план за ликвидиране на комбината. С нашето изгонване стана ясно, че комбинатът е предначертан да бъде ликвидиран, категоричен бе Виктор Демянюк. Той подчерта, че победата е била за привърженици на ликвидацията на комбината.

Ворскла стийл според него е натопена пред държавата като ненадеждна компания. Демянюк завежда дело в СГС преди 2 години, но без резултат. Той питал и Инспектората към ВСС защо още не е насрочено заседание по делото му. Отговорът - СГС е твърде натоварен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5734 |07.05.2010 П. Бунев: БДЖ върви по пътя на "Кремиковци" . 17| 6080 |04.03.2010 Цв. Цветанов: Трактора източи "Кремиковци" . 10| 5485 |22.02.2010 Ал. Томов: Станишев и П. Димитров доведоха "Кремиковци" до фалит . 4| 5900 |26.01.2010 "Кремиковци" изправи на нокти докерите в порт Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads