Реклама / Ads
3| 4980 |05.12.2022 НОВИНИ

Украински лов на руско-ирански дронове камикадзе ”Шахид” /видео/

.
Русия не е изстрелвала ирански дронове камикадзе ”Шахид” в Украйна повече от две седмици, каза Юрий Игнат, говорител на украинските ВВС. Това може да означава, че първата партида дронове вече е приключила, а нови все още не са доставени в Русия. Но има и друго обяснение. Когато дроновете камикадзе се появиха за първи път на фронта, украинските военни не знаеха как да се справят с тях. Но постепенно започнаха да се появяват все повече начини за сваляне или улавяне на такъв дрон .
 

Кореспондентът на "Настоящее время" Андрей Кузаков разговаря с хора, които се наричат ​​"ловци на "Шахид".


Сергей е командир на 126-та бригада на въоръжените сили на Украйна. Преди това подчинените му воюваха в посока Херсон, но веднага щом бяха изпратени от ротация на почивка, дронове-камикадзе атакуваха Украйна. Задачата на бригадата, ръководена от Сергей, е да не позволи тези дронове да навлязат дълбоко в страната, за да не могат да поразят инфраструктура или жилищни сгради. За да направи това, картечният взвод се преквалифицира в зенитни стрелци и започна да се учи да удря летящи цели в движение.

 

"Той има двигател като този на Ява. Той бълбука и бълбука, така че да може да се изчисли много километри, преди да е над вас. Второ: те летят не толкова високо и не толкова бързо. И със сигурност те могат да бъдат унищожени с различни малки оръжия"


Бригадата на Сергей е мобилна: те живеят на едно място и могат да пътуват десетки километри, за да прехванат дроновете. Казват, че чакането е най-трудното нещо на война.


Когато разузнаването докладва, че има риск от изстрелване на дронове, бойците незабавно се натоварват в превозни средства и тръгват към позициите. Украинско приложение за смартфон помага за свалянето на руски ракети и дронове.

„Имаме оперативен дежурен, който денонощно следи въздушното пространство - казва Сергей за взаимодействието с разузнаването.- Ако дронът се премести встрани, ние ще се опитаме да го прихванем и унищожим с мобилна огнева група.“


Бойците казват, че всяко подобно пътуване е емоционално и много прилича на лов. Вълнението веднага се появява в хората, най-важното е да не пропуснете плячката. По правило "Шахидите" се изстрелват откъм Крим, те летят на групи от шест или седем. Но има случаи, когато около пет дузини смъртоносни дронове камикадзе излитат едновременно. Те са свалени от бойците на отряда на Сергей с немска картечница MG-3 с патрони 7,62 мм. Тази картечница е много ефективна срещу дронове именно поради своята скорострелност: в края на краищата "Шахид" летят достатъчно бързо и трябва да се изстрелят много куршуми по тях незабавно, веднага щом се появят в зоната на видимост.

 

„Всички движещи се цели са трудни - обяснява военен с позивна Вълк. :22


От началото на използването на безпилотни самолети-камикадзета руските военни са изстреляли около 400 "Шахид" в Украйна. Но само 80 от тях стигат до целта и то главно в първите дни на използването им. Останалите 320 са свалени.

 

Превод Фрог нюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3312 |02.12.2022 Своеобразна заплаха! Окървавени пратки с животински очи са получили шест украински посолства . 0| 3151 |29.11.2022 20% от хотелите по Южното Черноморие гонят настанените украински бежанци . 1| 2977 |29.11.2022 С дронове и лодки подновяват издирването на двамата рибари . 17| 5575 |27.11.2022 Бягство към Румъния: Голяма част от украинските бежанци са напуснали фургоните в Елхово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads