Реклама / Ads
21| 5144 |28.11.2018 НОВИНИ

Украинският посланик: Атаките върху корабите на Украйна са агресия на Русия

.
Виталий Москаленко
Не е имало провокация от украинска страна в Керченския проток, заяви украинският посланик Виталий Москаленко на пресконференция днес в Националния пресклуб на БТА. Той обясни, че на 25 ноември кораби на Военноморските сили на Украйна са извършвали планов преход, редовно преминаване от пристанище Одеса до пристанище Мариупол.
 

Атаките върху корабите на Украйна са пореден акт на въоръжена агресия срещу Украйна от страна на Руската федерация, заяви посланикът. По думите му Русия с месеци е блокирала украински търговски кораби в Азовско море за проверки и това се е отразявало негативно на работата на украински пристанища.

 

Действията на руската федерация са нарушаване на статута на ООН и конвенция на ООН по морското право, посочи още той и добави, че цялата отговорност за по-нататъшно изостряне на ситуация в Азовско и Черно море и разрушаването на процеса за мирно урегулиране на руско-украинския конфликт изцяло се дължи на Руската федерация.

 

Украйна изисква незабавно да бъде предоставена медицинска помощ на ранените военнослужещи, да бъде подсигурено тяхното незабавно и безопасно връщане в родината, да бъде върнато задържаното военно имущество и да бъде компенсирана украинската страна за нанесените й щети.

 

Посланикът уточни, че Украйна с никого не планира да воюва, а военното положение се въвежда изключително за отбрана и защита на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, а самите клаузи на военното положение ще бъдат активирани в случай на нападение от страна на Руската федерация.

 

Той опроверга твърдения на руската страна, че военното положение е предизборна тактика на президента на Украйна. Посланикът обясни, че първоначално планът е бил военното положение да се въведе за 60 денонощия, а впоследствие е бил коригиран за 30 денонощия. Следователно президентските избори, които са на 31 март, ще бъдат абсолютно незасегнати от това военно положение, коментира посланикът, като уточни, че, за да бъде продължено военното положение, това трябва да е гласувано от украинския парламент.

 

По негова информация шест украински военнослужещи са били ранени, трима от които - тежко, а един се намира в критично състояние. Двама от тях са преместени в Москва.

 

Той коментира още показанията на трима украински моряци, разпространени по руски медии и заяви, че това е резултат от физическо и психологическо давление, упражнявано върху тях. Посланикът каза, че пред адвокат капитан на един от корабите е информирал, че върху него е било упражнено физическо и морално въздействие.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4096 |15.11.2018 Шведският посланик: Направихме оферта за „Грипен”, съобразена с бюджета . 4| 3859 |06.11.2018 ВМРО продължава атаките срещу Катя Матева: Борис Вангелов я направи човек на ДПС . 5| 5949 |15.04.2018 Френският посланик: България подкрепи ударите в Сирия . 4| 4254 |09.01.2018 Британският посланик: Българите са прагматични по отношение на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads