Реклама / Ads
2| 4804 |29.10.2010 НОВИНИ

ЕК уличи МЗ в прилагане на двойни стандарти

.
Европейската комисия притисна българското здравно министерство заради двойните стандарти, които прилага при оказването на медицинска помощ на чужденци.
 

ЕК разполага с редица сигнали, в които се посочва, че в редица здравни центрове по морето у нас продължават да се прилагат цени за чужденците, различни от тези за българските граждани, което е в разрез със закона. В зависимост от услугата те струват от 3 до 5 пъти по-скъпо отколкото за българските пациенти.

В навечерието на приемането на България в ЕС под натиск на Европейската комисия депутатите гласуваха допълнение в Закона за туризма, което забранява различните цени за чуждите граждани. Така отпаднаха завишените цени в хотелите, ски курортите, музеите и дори в тоалетните, които дискриминираха чуждите граждани с двойни тройни и четворни цени за една и съща услуга.

Три години след влизането на страната в ЕС ценовата дискриминация оцелява под крилото на Министерството по здравеопазването. Особено фрапантни са случаите по морето в туристическия сезон където цените за чужденци достигат астрономически цифри.

Няма изрична норма, която да забранява цени за чужденци в здравеопазването, но става въпрос за форма на дискриминация, забранена от закона.

Европейската комисия е сезирана със сигнал още през 2008 г., но тогавашният комисар за защита на потребителите Меглена Кунева решава, че проблемът не е от нейния ресор и го препраща в комисариата по заетостта, социалните въпроси и равнопоставеността на шансовете.

Преписката е подновена в края на март 2010, но до този момент българската страна не е отговорила на изпратеното от Комисията писмо.

На 27 октомври от службата на Комисаря Ласло Андор отново са напомнили на българските власти, че трябва да изпратят отговор.

В изпратените до ЕК документи по сигнала са приложени конкретни примери за цени от изминалото лято. Така според официален ценоразпис един преглед на чужденец в медицински център, работещ със здравната каса, струва 106 лв. Преглед с ехограф се фактурира 130 лв, а някои рентгенови прегледи достигат триста лева и повече.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5150 |27.10.2010 РЗС уличи човек на Цветанов в корупция и злоупотреби . 5| 6494 |09.09.2010 Сериен убиец уличил прокурора лихвар . 6| 5011 |13.07.2010 ДКЕВР уличи ЕРП-тата в измами . 17| 5278 |14.11.2009 Борисов уличи Първанов в проектиране на нова партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads