Реклама / Ads
32| 3628 |18.04.2021 НОВИНИ

Ултра скандал! Чехия гони 18 руски дипломати наведнъж

.
Прага
Тъкмо започна затопляне в диалога между Москва и Прага: Чешката република беше готова да закупи ваксината Sputnik V и в понеделник изпрати вицепремиера Ян Хамачек да посети Москва и в събота сензационна новина промени всичко това. . Чешкият министър-председател Андрей Бабиш обяви експулсирането на 18 руски дипломати наведнъж и обвини Москва за участие в експлозия преди седем години в чешки склад за боеприпаси.
 

 В същото време чешката полиция обяви за издирване двама граждани на Руската федерация - Александър Петров и Руслан Боширов.

 

Москва вече заплаши, че ответните действия няма да закъснеят, а за Прага тази ескалация може да се превърне в експулсиране от Русия на почти всички нейни дипломатически мисии.

18 руски дипломати трябва незабавно да напуснат Чехия в рамките на 48 часа. Тази безпрецедентна стъпка бе потвърдена от министъра на външните работи Ян Хамачек. Чешкият премиер Андрей Бабиш участва в спешна пресконференция с него. Срещу Москва са повдигнати много сериозни обвинения. Според премиера Бабиш властите на страната са получили информация от своите специални служби за участието на служители на Главното разузнавателно управление на Руската федерация (ГРУ) в резонансна експлозия в склад за боеприпаси в село Врбетице през октомври 2014 г. Мощният взрив коства живота на двама чешки граждани, няколко села бяха евакуирани. „Въз основа на недвусмислените доказателства, получени по време на разследването, трябва да заявя, че има обосновано подозрение за участие на служители на руското военно разузнаване от частта, известна като 29155 в експлозията на боеприпаси във Врбетице“, каза премиерът.

 

Подробности публикува чешко издание Respekt. Съобщава се, че чешката полиция е обявила за издирване руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов, които във Великобритания са обвинени в отравяне на бивш служител на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Respekt съобщава, че служителите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин, криещи се под тези имена, биха могли да бъдат отговорни за експлозията на склада с боеприпаси - дори преди историята в Солсбъри. Разкрива се, че и двамата мъже са посещавали страната през октомври 2014 г. и че са използвали фалшиви документи по време на пътуването си до Чехия. „Полицията все още няма преки доказателства, че и двамата мъже наистина са били физически в складовата база, но други доказателства сочат за съпричастност към взрива.

 

Припомняме, че Анатолий Чепига и Александър Мишкин са били няколко пъти и в България и са подозирани за съпричастност към отравянето на бизнесмена и собственик на „Емко“ и „Дунарит“ Емелян Гебрев, синът му и техничекият директор на едно от предприятията. След множество перипетии и опити да замете скандала под килима, българската прокуратура обяви двамата за издирване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3001 |18.04.2021 „Шпиономания“ в Чехия: Гонят 18 руски дипломати . 1| 3304 |27.03.2021 Чехия с изисквания за пристигащите от България . 3| 4577 |18.03.2021 Чехия одобри български продукт за лечение на COVID-19 . 0| 3027 |01.03.2021 Само с писиар тест минавате през Чехия транзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads