Реклама / Ads
5| 2484 |05.03.2024 НОВИНИ

Унгария няма да подкрепи Рюте за поста на генерален секретар на НАТО

.
Нидерландският министър-председател Марк Рюте Източник: БГНЕС
Унгария "определено не може да подкрепи" премиера на Нидерландия Марк Рюте за поста на генерален секретар на НАТО, заяви днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от ДПА.
 

"Ние определено не можем да подкрепим избирането на поста на генерален секретар на НАТО на човек, който е искал да постави Унгария на колене", подчерта Сиярто на съвместна пресконференция в Будапеща с генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман. "Би било много странно, ако кандидатурата на такъв човек бъде подкрепена от унгарското правителство", уточни той.





Нидерландският премиер беше активен радетел за това спазването на критериите на ЕС за върховенството на закона в дадена държава членка на блока да е задължително условие, за да може тя да усвои предназначените за нея средства от бюджета на съюза. По тази причина милиарди евро за Унгария бяха замразени, посочва ДПА.

 

Франс прес поставя специален акцент върху обстоятелството, че Рюте редовно е критикувал унгарския премиер Виктор Орбан, защото не спазва върховенството на закона.





Сега Рюте е кандидат за поста на генерален секретар на НАТО, където членуват 31 държави, на мястото на норвежеца Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича през октомври тази година. През 2021 г., разгневен от смятан за хомофобски унгарски закон, Рюте изказа мнение, че централноевропейската страна "няма какво повече да прави в Европейския съюз", пояснява АФП.

 

За да заеме поста, на нидерландския министър-председател са нужни гласовете на всички страни членки на алианса, съответно Унгария има право на вето. Към момента няма други публично обявени кандидатури. 57-годишният Рюте се ползва със силната подкрепа на Великобритания, Германия и САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2410 |05.03.2024 Борис Писториус: Все още не е взето политическо решение за изпращане на крилати ракети "Таурус" на Киев . 0| 2484 |05.03.2024 Шефът на шпионската служба на Молдова алармира, че Русия планира нови опити за намеса във вътрешните работи на страната . 5| 2616 |05.03.2024 Любомир Аламанов: Споразумението, предложено от ГЕРБ, повтаря до 90% меморандума, който ПП-ДБ представиха . 7| 2480 |05.03.2024 Акад. Денков: Оставката ми е израз на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads