Реклама / Ads
9| 7122 |19.10.2011 НОВИНИ

Дж. Уорлик: Не е тайна колко "талантливи" са БГ хакери

.
Всички ние знаем колко добре са подготвени българските учени, математици и информатици. Знаем обаче и колко “талантливи” могат да бъдат българските хакери.
 


Това заяви американският посланик Джеймс Уорлик, който присъства на откриването на регионалната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.


Американският дипломат отбеляза, че в момента в България се снима мегапродукцията „Непобедимите", където активно участие взимат български дизайнери и IT специалисти. В същото време обаче, има хора с умения в дадена област, които  могат да бъдат използвани и за злосторничество, изтъкна още той и добави, че сериозни киберпрестъпления се извършват и от територията на България.


Уорлик подчерта, че през последните години експерти на ФБР и Сикрет Сървис са работили активно с отдела „Компютърни престъпления". Отделът действа много активно и в момента с агент на ФБР.


От своя страна Явор Колев, шеф на компютърни престъпления в ГДБОП, заяви, че крайната цел на тази конференция е да се създаде платформа, която да стимулира обмяна на добри практики между правоприлагащите органи в Югоизточна Европа.
По думите му така ще се постигне по-ефективно противодействие на проблемите в киберсектора.

Участие в срещата взе и зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който посочи, че в рамките на 15 месеца 169 съдии, прокурори и полицейски служители от цялата страна са преминали тристепенен курс в международната академия за обучение по киберразследвания. Темата на техния курс е била „Противодействие на високотехнологичните престъпления" и новите форми на организирана престъпност. Обучението е било финансирано от Фондация „Америка за България".


Всички участници в конференцията изтъкнаха, че киберсигурността отдавна вече е глобален проблем, като срещу него трябва да се действа координирано, целенасочено и информирано, защото материалните и нематериалните загуби от такъв вид престъпления са в много големи мащаби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 7331 |11.10.2011 Дж. Уорлик: И аз щях да се ядосвам, ако хора като "цар" Киро живеят над закона . 29| 5961 |20.09.2011 Дж. Уорлик: Време е гражданите да си отвоюват държавата . 17| 6630 |01.09.2011 Два трупа след тайна вечеря с Мустафа Хаджи . 47| 6367 |23.08.2011 Депутатите ни струват колкото боклука на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads