Реклама / Ads
21| 4727 |30.04.2020 НОВИНИ

Управителят на БНБ: Суаповата сделка ще ни даде по-добри условия за финансиране

.
Димитър Радев
Суаповата линия не е еднократен ангажимент. Сделката с ЕЦБ ще остане в сила толкова, колкото е необходимо. Това е близко сътрудничество и подготвя България за участие във валутния механизъм. Това е предпоставка за присъединяването ни към Еврозоната.
 

Това заяви пред bTV управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

 

БНБ сключи сделка с Европейската централна банка. Суаповата линия дава възможност при необходимост БНБ да предостави на ЕЦБ левове, а в замяна да получи евро по фиксиран курс.

 

"Причината за суаповата линия не е небходимостта от евро. Ние нямаме такава необходимост. Това обаче позиционира България, знак е, че има доверие към нас. Това е много важно в условия на криза", категоричен беше Радев.

 

Той бе категоричен, че българският лев няма как да се обезцени и поясни, че разполагаме срещу всеки лев с едно и половина евро и това няма да се намали, уточни управителят на БНБ.

 

Банките са стабилни, добави Радев.

 

“Суаповата операция има цел да създаде по-добри условия за финансиране. Това е част от целия този пакет от мерки, които се прилагат. Очаквам, че правителството ще излезе на международните пазари. Имаме лукса да отказваме все още. В добра позиция сме. Човек, който има нужда от заеми, ги получава, когато е в добра финансова позиция”, заяви Радев.

 

Управителят на БНБ отказа да коментира по-широко казусът с Българската банка за развитие и сключената с колекторска фирма сделка, което доведе до отстраняването на Димитър Мавродиев.

 

"Това не е въпрос, който интересува БНБ. Мисля, че се реагира много добре. Акционерът предприе мерки, които включваха промени в ръководството", обясни още Радев.

 

Управителят на БНБ заяви, че активно се работи по изготвянето на сценарии за излизане от кризата. Те ще бъдат готови до средата на годината и ще бъдат представени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8490 |15.04.2020 Център за изследване на корупцията, писал за Домусчиев, разкри тъмна сделка в Румъния за маски-менте . 25| 5568 |10.04.2020 Томислав Дончев: Ако сделката с ББР е законна, няма да има съдебно преследване . 10| 8880 |24.02.2020 След сигнал от Чехия: Спецпрокуратурата ще провери сделката за ТЕЦ-а на Доган . 2| 5142 |18.02.2020 Кметът на Калофер: 12 г. след сделка между общината и Ковачки инвестиции няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads