Реклама / Ads
35| 7206 |30.11.2011 НОВИНИ

Управляващите клекнаха, започват преговори

.
Управляващите оттеглиха засега предложенията, които налагаха реформа в пенсионната система и днес те няма да бъдат гледани в парламентарната бюджета комисия. Това стана след среща на парламентарната група на ГЕРБ със синдикални лидери.
 

 

По време на разговорите беше договорен довечера в 18 часа да започнат преговори, за да се стигне до решение, което удовлетворява протестиращите.

От своя страна хората предупредиха, че ако управляващите не се откажат от намерението си за вдигане от следващата година на пенсионната възраст, протестите ще продължат.


Пред протестиращите президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че синдикатите искат в диалог да намерят решенията, които са полезни за държавата и не отнемат права на хората.


По думите му като ответна реакция на този етап са получили две неща: законът, който трябваше да се гледа на второ четене в бюджетната комисия в парламента в деня на протеста и с който трябва да се увеличи пенсионната възраст, няма да бъде гледан на 30 ноември; второто нещо е, че синдикатите са получили покана от парламентарната група на ГЕРБ за среща, на която да започнат конкретни разговори по профсъюзните предложения как да бъдат докарани повече пари в системата и тя да бъде балансирана, така че да не се отнемат права на хората и да има достойни пенсии.


От своя страна президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев, каза, че синдикатите са обяснили на парламентаристите, че мярката за увеличаване на пенсионната възраст ще донесе малък ефект и не си заслужава заради нея „да се кара да страда цял един народ". Синдикатите също така са посочили, че имат много предложения, от които ефектът върху бюджета ще бъде много по-голям, а не по думите на Тренчев „някакви смешни" двадесет и няколко милиона лева.

По-късно синдикатите и управляващите ще седнат с цифри и доказателства, за да убедят профсъюзите другата страна да промени първоначалното си предложение, каза още Тренчев.


Валентин Николов от ГЕРБ коментира пред протестиращите,че ако трябва цяла нощ ще се работи, но ще бъдат обсъдени всички възможни варианти. „Търсим диалог и мисля, че е добър вариант той да става с изслушване на двете страни“, каза Николов. Той призна, че е уплашен, но не от стачките и това, което се случва в държавата, а това, което се случва в цяла Европа. „Не искам вашите деца, не искам моите деца да ме обвинят в това какво съм правил днес“, допълни Николов. Депутатът от управляващата партия каза, че е обещано на синдикалните представители, че диалогът се възобновява и се изтегля законът от комисия. „Ако трябва ще работим цяла нощ, но ще намерим вариант за общо решение, ние сме вашите партньори и не тръгваме срещу вас. Всичко, което правим заедно с вас, е за бъдещето на България“, обърна се народният представител към протестиращите.


Бюджетната комисия в Народното събрание е отложила за 1 декември разглеждането на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, потвърди председателят й Менда Стоянова. Тя отказа да отговори на въпроса дали ще се промени нещо в закона до първия ден на новия месец, когато комисията ще разгледа закона за бюджета на ДОО за догодина в пакет с бюджет 2012.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5374 |29.11.2011 След 6-дневна стачка в БДЖ е време за преговори . 25| 4751 |25.11.2011 Време е за преговори, предупредиха железничарите . 2| 5536 |14.11.2011 ОССЕ хвали управляващите след случая "Катуница" . 27| 4971 |12.09.2011 Сините-единни за Прошков; той заплашвал управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads