Реклама / Ads
1| 4867 |03.08.2021 НОВИНИ

Ваксинацията по морето се оказа невъзможна

.
България навлиза в нова, четвърта вълна на COVID-19. Здравни експерти предупреждават, че тя ще е значително по-тежка заради бързото разпространение на така наречения “Делта” вариант на коронавируса, който в момента доминира в Европа и за няколко дни доведе до близо 400 потвърдени случая на инфекцията у нас. Прогнозите са, че до края на този месец регистрираните ще са по 1000 на ден. На този фон - плажовете по родното черноморие са фрашкани с хора. А ваксинацията върви с изключително бавни темпове.
 

Получаваме все повече сигнали от наши читатели, че в Югоизточна България ваксинацията на практика е спряна. Причината - на теория ваксинации се правят на всички желаещи и то в няколко града в област Бургас. На практика обаче желаещите или се връщат обратно, или се пренасочват към административния център - град Бургас. Мобилни пунктове има от дъжд на вятър - през уикенда и след заповед на здравното министерство. Мобилни екипи пък посещават адреси в областта, но само ако има достатъчно хора, за да се оправдаят разходите, обясняват от РЗИ - Бургас. 


Резултатът от всичко това е лутане от кабинет в кабинет, от лаборатория в лаборатория. От РЗИ - Бургас обясняват, че не знаят каква е причината за отказите. Ваксини имало достатъчно. При тях имало и зелен коридор. Проблемът е, че почиващите в най-южните точки от родното Черноморие трябва да пътуват часове до Бургас, за да получат доза от ваксината. А не би трябвало да е така. Освен това, не е ясно ще бъдат ли имунизирани, или ще бъдат върнати. Отново.


Изводът - хаос. 


Междувременно по морето кой знае какви мерки не се спазват. Всичко работи, купонът тече, плажовете са пълни до дупка и е въпрос на време индийската мутация на вируса, която се предава значително по-лесно и се размножава много по-бързо, да повали голяма част от иначе неваксинираното ни население. 


Според международната статистика имунизираните у нас са под 15%. Данните на “Ройтерс” показват, че за последната седмица в България са поставени около 9 078 дози ваксина. С тази скорост ще отнеме още 154 дни, за да ваксинираме още 10% от населението. Казано с други думи - изключително сме далеч от какъвто и да било колективен имунитет или овладяване на пандемията. 


Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3398 |30.07.2021 Петър Витанов: Няма по-ефективно противодействие срещу COVID-19 от ваксинацията, процесът трябва да бъде ускорен . 8| 11703 |27.07.2021 Д-р Първанова за Фейсбук ваксинацията на Борисов: Той отдавна е drama queen . 7| 3699 |27.07.2021 Пълен провал на ваксинацията в ЕС, но много държави - вече готвят рестриктивни закони . 15| 4147 |23.07.2021 Колата с бившия шеф на ДАНС се оказала случайно на мястото на проверката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads