Реклама / Ads
20| 10895 |01.06.2020 НОВИНИ

Валентин Вацев: Васил Божков може да носи званието ”представител на българския олигархат”

.
Валентин Вацев
Васил Божков е не само част от българския елит и българския преход, но г-н Божков спокойно може да носи съмнителното звание ”представител на българския олигархат”.
 

 Това каза анализаторът Валентин Вацев, който представи пред БНР книгата си "Хроники на безвремието. Краят на демагогията?", една от темите в нея е българският елит.

 

По думите му схемата на развитие на прехода в България е била на двутактов двигател.

"В първия етап технологията беше на превръщане на властта в собственост. Като че ли този етап беше успешен и логично да започне вторият, а той е превръщане на собствеността във власт. Олигархичният модел няма по-добро обяснение от това, че собствеността директно манипулира властта. Днешната политическа система в България е олигархична", коментира Вацев и добави, че тя е резултат от процеси, протекли в последните повече от 20 години.

"Олигархията е ужасяваща, но закономерна стъпка или спирка по пътя на развитието на българската политика. Не можеше друго да стане с такова начало".

 

Според анализатора "вертикалните лифтове" в обществото не работят, а стълбищата, по които можеш да се изкачиш, са блокирани и няма път нагоре без торба пари.

"Българският елит вече е навлязъл в последната си фаза и нито той ще може да живее с това общество, нито това общество ще може да живее с днешния политически елит. Целият въпрос, на езика на политическата технология, е как да се отворят и да се активират вертикалните лифтове в българското общество - как да живеем, ако не сме хубавици или нямаме торба с пари".

 

Вацев изказа теза, че България е поставена на външно управление, което се осъществява на терена на българската държавност чрез български функционери, "но те са благословени, те са миропомазани от няколко най-важни посолства":

 

"Не можеш да бъдеш министър на финансите, министър на отбраната, на външните работи и министър-председател, ако не си получил патент от едно ръководно посолство, пък и другите посолства е добре да са съгласни".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 21127 |01.06.2020 Илиян Василев: Приказката на Божков разкрива целия фалш на това управление . 12| 6671 |01.06.2020 Спецпрокуратурата заяви: Ще проверява изнесеното от Васил Божков . 12| 6343 |31.05.2020 Васил Велев: Парите, които ще получим от Европа не са достатъчни . 42| 12139 |31.05.2020 Валери Симеонов: Следва удар срещу Валентин Златев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads