Реклама / Ads
2| 4552 |06.04.2009 НОВИНИ

М. Валстрьом: България има доста да работи за облика си в Европа

.
Маргот Валстрьом
Няма разделителни линии между старите и новите държави членки, тези линии минават на други места, увери комисарят за институционалните въпроси и комуникационната стратегия. Мъжете избират мъже на важните постове, а това трябва да се промени, апелира Валстрьом.
 

Жените трябва да бъдат представени на масата, където се вземат важните политически решения, обяви по БТВ зам.-председателят на Европейската комисия и Комисар за институционалните въпроси и комуникационната стратегия Маргот Валстрьом. На север в Европа този процес е много по-напреднал обяви тя и каза, че след финансовата криза в Исландия например е била избрана жена президент, което едва ли е случайно.

Когато става въпрос за власт, много рядко някой се отказва от нея. Мъжете избират мъже на важните постове, а това трябва да се промени, апелира Валстрьом, която смята, че трябва да се въведат квоти при избирането на мъже и жени на ръководни постове.

Българското женско представителство в Европейския парламента не е достатъчно сило, но има много качествени дами в политиката, на които трябва да се дава възможност да работят още по-явно. Това трябва да е валидно за всички слоеве в обществото. Не винаги жените са по-добри от мъжете, но те имат по-различен поглед.

Все още има много голяма разлика в заплащането на жените и мъжете, има много голяма бедност при жените, а това означава дискриминация. Тази разлика била налице навсякъде, вкл. и в Европа.

България все още има доста работа за да подобри облика си в Европа, много хора продължават да ви смятат за държава с проблеми, обяви Маргот Валстрьом, която напомни, че в ЕС се борави с парите на данъкоплатците и контролът им е важен. Необходимо е да изградите система, която контролира спазването на законите, посъветва тя.

Няма разделителни линии между старите и новите държави членки, тези линии минават на други места, увери комисарят за институционалните въпроси и комуникационната стратегия.

Европейските пари трябва да се изразходват правилно, прозрачно и контролируемо, добави тя и каза, че никой не може да спре държавата да се намеси със свои средства там, където е спряло финансирането от ЕС.

Frognews.bg напомня, че зам.-председателят на Европейската комисия и Комисар за институционалните въпроси и комуникационната стратегия Маргот Валстрьом днес е на посещение у нас. Тя ще вземе участие в конференцията "Жените в България и европейската политика". В събитието, организирано от Представителството на ЕК в България, ще участват още г-жа Гергана Паси, Министър по европейските въпроси, неправителствени организации, представители на социологически агенции, депутати и представители на държавната администрация. В рамките на конференцията ще бъдат представени европейската кампания "50/50" за равнопоставено участие на жените в политиката, както и резултатите от национално проучване по поръчка на Представителството на ЕК за нагласите в България относно участието на жените в политиката. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5260 |05.04.2009 Я. Янев: Ще освободим България от робството на корупцията . 8| 5785 |01.04.2009 Барак Обама каца за час в България . 0| 5057 |01.04.2009 Ограничават се доставките на газ заради авария, няма да се отрази на потребителите . 12| 4588 |01.04.2009 РЗС ще даде третия път на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads