Реклама / Ads
45| 6194 |19.08.2012 НОВИНИ

И Външно се включи в протестите срещу "Пуси Райът"

.
Трите момичета са от началото на март в ареста
Разочаровани сме от непропорционалната по тежест присъда срещу Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич от руската група „Пуси Райът", се казва в позицията на българското външно министерство.
 

Изкуството търси провокация, но това не може да бъде повод за наказателна репресия. Свободата на изразяване е основна ценност на демократичните общества, посочва се още в позицията на външно министерство.

Районният съд в Москва осъди всяка от трите членки на групата „Пуси Райът" на по две години затвор. Те ще излежат присъдата си в колония от общ режим, като срокът на наказанието започва да тече от момента на арестите им. На Самусевич от 15 март, на Толоконикова и Альохина  от 3 март тази година.

Експертите по делото са установили, че подсъдимите страдат от разстройство на личността, но напълно са осъзнавали своите действия и последствията от тях. Затова съдът ги призна за вменяеми и подлежащи на наказателно постановление.

Трите девойки бяха задържани през март, след като участваха в пънк-молебен в храма "Христос Спасител" през февруари, чрез който призоваваха тогавашния премиер и сегашен президент на Русия Владимир Путин да си подаде оставката.

„Молитвата” „Богородице, Путин прогони", която изпяха „Пуси Райът" е на фона на безпрецедентни протести срещу 12-годишното управление на бившия офицер от КГБ.

Веднага след произнесените присъди Висшият църковен съвет на Руската Православна църква помоли властите да проявят милосърдие към трите момичета от пънк групата.

В изявлението на църквата се подчертава, че акцията в храма се явява богохулство и кощунство, както и съзнателно оскърбление на светините, проява на груба враждебност към милиони хора и техните чувства.
Кралицата на поп музиката Мадона направи също изявление във връзка с осъдителните присъди на трите пънкарки.

„Протестирам срещу признаването на вината и осъждането на членките на групата на две години в наказателна колония само заради тяхното 40-минутно изпълнение, чрез което те изразиха своите политически възгледи”, се казва в изявлението на Мадона.

По-рано този месец певицата беше изразила подкрепата си за момичетата по време на концерта си в Москва. Сега тя заяви, че двугодишната присъда е прекалено сурова и нечовешка. „Те прекараха достатъчно време в ареста. Призовавам всички в Русия: „Пуснете на свобода Пуси Райът”, заключава Мадона.

В събота вечерта по време на концерта си в Цюрих Мадона четири пъти спомена за присъдите на „Пуси Райът” и каза, че е отвратена и съкрушена от тях, предаде ДПА. „Ще посветя остатъка от живота си на борбата срещу всякаква форма на дискриминация”, зарече се певицата.

Колеги на Мадона като Брайън Адамс и барабанистът на бандата Блек кийс Патрик Керни, който се зарече да не изнася концерти в Русия, вече определиха присъдата на трите пънкарки като несъразмерна спрямо деянието им, припомня Ройтерс.

„Единственото изненадващо нещо при произнасянето на присъдата срещу "Пуси Райът" беше колко хора се направиха на изненадани”, коментира бившият шампион по шах Гари Каспаров, лидер на опозиционната организация Граждански фронт в Русия и председател на базираната в САЩ „Фондация за човешки права”.

Затварянето им е следващата логична стъпка от системното настъпление на Владимир Путин против "действията срещу обществения ред" - широкият термин, с който Кремъл описва всяко публично демонстриране на съпротива. За стоте дни, откакто Путин стана президент, бяха приети нови закони срещу демонстрациите и домовете на опозиционни лидери бяха претърсени. Това не са действия на режим, готов да прояви милост към всеки, който напада най-новия съюзник на Путин - Руската православна църква и нейният патриарх. За съжаление не бях вътре, за да чуя присъдата, която съдийката чете няколко часа, пише Гари Каспаров.

Събралите се пред сградата правеха почти невъзможно да се влезе, така че останах до входа и отговарях на въпроси на журналисти. Изведнъж бях повлечен от група полицаи - практически бях отнесен, като всеки мой крак и ръка бяха хванати от по един полицай. Те отказаха да ми обяснят защо ме арестуват и ме натикаха в полицейски микробус. Когато се изправих и отново попитах защо съм задържан, тези разбойници побесняха. Бях окован в белезници, душен и ударен няколко пъти от група униформени, преди да ме откарат в полицейския участък с десетки други протестиращи. След няколко часа ме пуснаха, като преди това ми съобщиха, че съм разследван за престъпление - нападнал съм полицай, твърдящ, че съм го ухапал, съобщава в коментара си Каспаров.

Лесно е да се изсмееш на подобно шантаво обвинение, когато има толкова много видеозаписи и снимки на това как полицаите ме бият и дърпат. Но в страна, където могат да те тикнат в затвора заради песен, на човек трудно му става смешно, изтъква бившият шампион по шах.

Ожулванията ми ще заздравеят дълго преди членовете на "Пуси Райът" да излязат на свобода и да видят отново малките си деца. В миналото критици и врагове на Путин бяха затваряни с различни подозрителни обвинения - от измама до тероризъм. Но сега маските са свалени. Колкото и да е невероятно, трите момичета от "Пуси Райът" станаха първите ни истински политически затворници. Подобна арогантна стъпка трябва да предизвика тревога, но лидерите на свободния свят очевидно са способни за проспят всеки сигнал за пробуждане. Ако за правосъдната система това бе просто поредният случай, същото важи и за международната реакция, коментира Гари Каспаров пред "Уол стрийт джърнъл".

Говорител на администрацията на Барак Обама нарече присъдата "непропорционална", сякаш срокът затвор е единственият проблем с тази открита репресия срещу политическото говорене. Руската конституция може свободно да се прочете в интернет, но това си беше средновековен показен процес, който няма нищо общо с Наказателния кодекс. На Путин не му пука какво казва западната преса или какво пишат в Туитър знаменитости в подкрепа на "Пуси Райът". Това не са средите, от които той се интересува, посочва Каспаров.

В петък в. "Ведомости" съобщи, че бившият ръководител на Дойче банк Йозеф Акерман може да оглави руски държавен фонд, управляващ стотици милиарди долари. Докато банкерите и други от западните елити с готовност се редят на опашка за поръчки от Путин, ситуацията в Русия само ще се влошава. Ако в Държавния департамент на САЩ са "сериозно загрижени" за свободата на словото в Русия, както твърдят, предлагам им да прекратят съпротивата си срещу закона "Магнитски" в Сената. С него ще се наложат финансови и визови ограничения срещу функционерите, които прилагат репресивния дневен ред на Кремъл. Растящата загриженост само подсилва факта, че нищо няма да бъде предприето.

Путин не се интересува изобщо от спечелване на PR битките в западната преса или дори да се включва в тях. Той и приближените му се интересуват единствено от пари и власт и те ще се борят за тях, докато руските затвори се препълнят, завършва коментара си Каспаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 6654 |06.07.2012 Надежда Нейнски: Не криминализирайте протестите! . 46| 7293 |18.06.2012 Цв. Цветанов: Протестите ни посочват правилните решения . 21| 5865 |13.04.2012 Външно осъди провокацията на Северна Корея . 81| 7424 |06.02.2012 50 души вече са вън от водния ад; и армията се включи на помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads