Реклама / Ads
3| 3036 |30.08.2021 НОВИНИ

ВАП поиска земеделското министерство да направи проверка за градушката в пловдивско

.
В изпълнение на конституционно установените си правомощия и в защита на обществения интерес, Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) чрез Инспектората му да извърши проверка във връзка с падналите в последните денонощия градушки в пловдивски села.

В хода й следва да се установи изпълнени ли са изискванията на противоградовата защита в Република България, която по закон е възложена на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" към МЗХГ по време на последните градушки в Пловдивско.

 

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, касаеща градушките, засегнали пловдивски села и нанесли щети на реколтата. На основание чл.145, ал.1, т.1 от Закона за съдебната власт, ВАП пита и служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, към който е Центърът за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП), имало ли е разрешение или забрана да се изстрелят ракети срещу градоносните облаци (в случай на забрана - по какви причини).

 

От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията следва да се представи информация за предприетите действия относно изнесените в медиите твърдения,  а също така и за дейностите, касаещи противоградовата защита в конкретния случай.

 

Резултатите от предприетите действия от двете министерства, както и направените констатации, следва да се изпратят до ВАП в кратък срок. В случай че по време на проверките се установят данни за нарушения от компетентността на други контролни органи, следва те и ВАП да бъдат уведомени.

 

Ако бъдат установени данни за престъпление от общ  характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2903 |30.08.2021 Нинова: БСП ще предложи допълнително финансиране на МВР и Министерството на отбраната . 5| 3528 |26.08.2021 БОЕЦ: Министерството на туризма — с над половин милион лева за Канал 3, ПИК и БЛИЦ . 10| 3444 |25.08.2021 ВАП пита здравното министерство какво прави срещу COVID-19 . 10| 2900 |24.08.2021 Кунчев поиска затягане на контрола за спазване на COVID мерките
Реклама / Ads